Mikroalgemel bør tas i bruk som ny fôrråvare snarest, mener bærekraftsdirektør. Foto: Biomar.

- På tide med en endring

- Det er ikke i fremtiden, det er nå vi må ta i bruk nye fôrråvarer, sier Vidar Gundersen, bærekraftsdirektør i Biomar. Han mener det er på høy tid oppdrettsnæringen får opp omega-3 innholdet i laksen, for å unngå at både fisk og omdømmet blir ødelagt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gundersen forteller også at dersom Norge henger bakpå på innholdet av disse fettsyrene øker faren for negativ segmentering av oppdrettslaks mellom ulike produserende land.

- Bunnen for fiskeolje er nådd, og vi ser allerede at Norge ligger bakpå i forhold til både Færøyene og Skottland, legger han til.

- Viktig diskusjon

I slutten av forrige uke meldte skotske forskere om omega-3 innhold av fettsyrene EPA og DHA 0,81 gram per 100 gram i norsk oppdrettslaks.

- Jeg kan ikke helt skjønne hvordan de har funnet så lave verdier, men jeg synes det er flott at det blir fokus på nedgang i omega3-innholdet i fisken, da det er en viktig diskusjon, sier direktøren.

-  Det er på høy tid å få opp omega-3 innholdet i fisken slik at vi ikke ødelegger et flott produkt. Oppdrettslaks er mer enn proteiner og det er viktig å sørge for at fettsyre-nivåene også opprettholdes, legger han til.

Vidar Gundersen, bærekraftsdirektør i Biomar. Foto: Biomar.

Fremtiden er alger

Gundersen påpeker at deres resultater av stikkprøver på omega-3-fettsyrene i norsk oppdrettslaks ligger på det jevne som Skretting og Nifes tidligere har oppgitt (red adm: 1,3-1,7g per 100g).

- Den eneste måten man kan stanse nedgangen av de viktige fettsyrene er å ta i bruk alger som fôrråvare og fettsyrekilde.

- For meg som jobber med bærekraft er det helt fantastisk at vi i dag kan ta i bruk mikroalger, som er primærprodusenter av omega-3. Jeg vil tro alger er den mest bærekraftige råvaren vi kan ha i laksefôret.

Han påpeker likevel at næringen i dag har en bærekraftig bruk av fiskeolje, og at dette også er årsaken til at den er en begrenset ressurs.

Bærekraftig vekst

Fremover mener han næringen må jobbe sammen for å bygge opp omdømmet og holde på det gode produktet oppdrettslaksen er.

- Fôrleverandørene har gjort en kjempejobb i å være proaktive og klare med nye fôrråvarer slik vi burde. Nå må næringen også se at dette er veien å gå.

Gundersen forteller at de allerede har algeolje klar til bruk i fabrikken.

- Det som har skortet litt med denne nye råvaren er at det har en høyere kostnad enn fiskeolje, og slik er det gjerne med nye ting. Men etterhvert som produksjonen når et høyere nivå forventer vi også at prisen vil synke.

- Det er ikke snakk om å erstatte fiskeolje, men å ta i bruk algeolje for å både opprettholde og øke nivåene av marint omega-3 i takt med en økende oppdrettsaktivitet, for å sikre en bærekraftig vekst fremover, konkluderer han.