Steinar Wasmuth, daglig leder i Bioretur, sier regelverket for håndtering av slam og biprodukter har blitt strengere.

Vil forenkle transport av slam

Bioretur Logistics skal forenkle transport og dokumentasjon av slam og andre biprodukter fra oppdrettsnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Bioretur AS utvider sitt tjenestetilbud med Bioretur Logistics – en ny logistikktjeneste for transport og håndtering av fiskeslam, blodvann, ensilasje og dødfisk fra oppdrettsanlegg og fiskeslakterier. 

Tjenesten er utviklet for å gjøre håndteringen av biprodukter mer effektiv og rimelig for både oppdrettere og mottaksanlegg.

– Vi ser at mange i næringen sliter med å håndtere biprodukter på en kostnadseffektiv og dokumentert måte. Vår løsning er enkel: Vi henter det. Vi dokumenterer det, og vi sørger for at det utnyttes, sier Steinar Wasmuth, daglig leder i Bioretur.

Tilknytning til røttene

Da Bioretur ble etablert i 2014 startet selskapet med å tilby henting og bearbeiding av hestemøkk.

Tjenesten representerer også en videreføring av Bioreturs opprinnelige virksomhet. Da selskapet ble etablert i 2014, startet det med innsamling av hestemøkk fra lokale staller, som ble bearbeidet og brukt i gjødselproduksjon.

– Henting, transport og utnyttelse av organiske råstoffer har alltid vært kjernen i det vi gjør. Nå gjør vi det i større skala, med en mer krevende råvare og høyere krav til dokumentasjon. Tjenestene stiller heller ikke krav til kjøp eller videre samarbeid om slamløsning, forteller han.

Bioretur Logistics tilbyr innsamling og levering av både vått og tørket slam, blodvann, ensilasje og dødfisk. Tjenesten kan tilpasses behov, med mulighet for fast innhenting eller akuttberedskap.

Bioretur utvider tjenestetilbudet til håndtering av fiskeslam og andre biprodukter.

– Ved behov kan vi også plassere egne lagringstanker ute hos aktørene, slik at de slipper å tenke på logistikk mellom produksjon og henting.

Må dokumentere håndteringen

Endringer i regelverket har ført til økte krav til dokumentasjon i håndteringen av slam og biprodukter. Tjenesten er uavhengig av hvilket utstyr kundene benytter og hvilke avtaler de har for øvrig.

– Regelverket er blitt strengere, og mange oppdrettere må kunne dokumentere hvordan slam og biprodukter håndteres. Det tar vi oss av. Hele transporten blir sporbar og systematisert, sier Wasmuth.