Elisabeth Gråbøl-Undersrud erseniorrådgiver i Bioteknologirådet. Foto: Bioteknologirådet.

Uavklart om DNA-vaksinen definerer laksen som GMO

Seniorrådgiver i Bioteknologirådet, Elisabeth Gråbøl-Undersrud sier det er fremdeles er uklart om laksen vil bli definert som genmodifisert etter en DNA-vaksinering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere denne uken ble det klart at EU godkjenner den første DNA-vaksinen mot PD (SAV3) i laks, legemiddelverket har 30 dager på å fatte likelydevedtak for norsk bruk. Om en laks vaksinert med DNA-vaksine blir definert som en genmodifisert organisme (GMO) eller ikke, vil trolig ha stor innvirkning på i hvor stor grad oppdretter både vil og kan bruke den.

Anbefaler at den ikke anses som GMO

- Så vidt vi vet har ikke EU uttalt seg om dette ennå, og det blir spennende å se hva både de og norske myndigheter bestemmer seg for, sier seniorrådgiver Elisabeth Gråbøl-Undersrud.

Hun sier at Bioteknologirådet har ved tre anledninger anbefalt norske myndigheter at DNA-vaksinerte dyr som hovedregel ikke skal defineres som genmodifiserte dyr.

- På den måten kan myndighetene legge til rette for utvikling av nye vaksiner og dermed bedre dyrehelse og en bærekraftig næringsutvikling.

Ikke automatisk godkjent i Norge

Seniorrådgiveren forteller om den videre prosessen den EU-godkjente vaksinen må gå gjennom:

- DNA-vaksiner som er godkjent ¡ EU er ikke automatisk godkjent i Norge.  I tillegg til EU-godkjennelsen, må veterinærvaksiner som har fått markedsgodkjennelse i EU også ha godkjenning fra Statens legemiddelverk og Mattilsynet før de kommer på markedet i Norge, sier hun.

Men det kan virke som det meste fra nå av er mest som formalia å regne, i alle fall overfor Legemiddelverket. For når vaksinens er godkjent i EU har Statens legemiddelverk 30 dager på seg til å gi produsenten en norsk markedsføringsgodkjennelse.

- Statens legemiddelverk har vært med på den faglige utredningen i EU, så ingen ny faglig vurdering skal gjøres, men de må lage et nasjonalt likegyldig vedtak. I tillegg må produsenten av vaksinen søke Mattilsynet om en brukstillatelse, noe alle nye vaksiner må ha før de kan komme ut på markedet. Mattilsynet vurderer vaksinen opp mot det norske regelverket for sykdomsbekjempelse, understreker hun.