Sykkel-VM nærmer seg med stormskritt og Norges Sjømatråd og Laks er viktig for Norge-kampanjen jobber nå iherdig å få på plass all logistikken og alle aktivitetene før VM kicker igang, og hele verdens sportsøyner rettes mot Bergen by. Foto: Kjell Erik Kristiansen.

Sykkel-VM tråkkes snart i gang med laksen i fokus

Sykkel-VM i Bergen nærmer seg med stormskritt. - Havbruksnæringen kommer til å være svært synlig i Bergen, nasjonalt og internasjonalt, sier Bjørn-Erik Stabell i Norges Sjømatråd. Han forteller at syklistene skal konkurrere om totalt fem laksetrøyer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret i Norges Sjømatråd, er ansvarlig for Laks er Viktig for Norge-prosjektet under sykkel-VM, som tråkkes i gang på søndag. Verdensmesterskapet varer i en uke frem til søndag 24 september.

- Det er stort at sykkel VM arrangeres i Norge. Vi fokuserer på dette som et nasjonalt arrangement. Dette er det største idrettsarrangementet i Norge siden OL på Lillehammer, og det er utrolig artig at denne idrettsfesten er mulig takket være støtten fra den norske havbruksnæringen, sier Bjørn-Erik Stabell entusiastisk. 

Han forteller videre at havbruksnæringen skal, sammen med Sjømatrådet, først og fremst løfte opp laks som viktig for Norge under sykkel VM.

Bjørn-Erik Stabell, bransjeansvarlig for laks og ørret, gleder seg til å se laksenæringens bli vist frem under sykkel-VM i Bergen. Foto: Therese Soltveit.

- Internasjonalt vil vi selvsagt benytte anledningen til å promotere det nye opphavsmerket Seafood from Norway, legger han til.

- Hva vil være Sjømatrådets rolle under VM? 

- Vi vil utelukkende jobbe sammen med næringen for å få maksimal synlighet for «laks er viktig for Norge» under arrangement.

Skal kjempe seg opp «laksebakken»

Stabell ser frem til å vise frem laksenæringen på beste vis under sportsarrangementet.

- Havbruksnæringen kommer til å være svært synlig i Bergen, nasjonalt og internasjonalt. Syklistene skal totalt konkurrere om fem laksetrøyer, gitt til den mest aktive rytteren i feltet. Dette er en trøye som aldri før har blitt delt ut i et VM.

Han forteller at det også vil være en rekke TV-innslag om havbruksnæringen. Deriblant vil syklistene tråkke seg opp «laksebakken» (som er Landåslien) godt over 40 ganger i løpet av uken, laksetrucken vil være godt synlig i bymiljøet i Bergen og sjømatrådet vil ha en rekke arrangementer rundt omkring i byen, samt et eget seminar som setter fokus på havet og mulighetene man finner i havet.

- Her vil både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre stille. Det vil selvsagt også være en rekke anledninger til å smake på laks, men å få så mange som mulig til å spise laks er ikke hovedelementet under sykkel VM, påpeker han.

En rekke PR-aktiviteter

Når det gjelder hvilke sjømatevents/happeninger som skal skje under VM, ramser Stabell opp et hopetall av små arrangementer og såkalte happeninger.

- Laksetrøya vil deles ut til den mest aktive rytteren i alle fellesstartene. Det er første gangen dette skjer. I tillegg står laksetrucken like ved torget. Her vil alt fra premieutdelingene til konsertene være. På laksetrucken vil det også være to typer sykkelkonkurranser, kokker fra Flying Culinary Circus som tilbreder laks og informasjon/samtaler om havbruksnæringen, sier han.

Det vil også finnes et barnetelt hvor barn får tilberede laks selv. Dette teltet har sjømatrådet i et samarbeid med lokale kokker fra Bergen. Det vil være et eget lakseområde for sykkelaktiviteter som sjømatrådet har utviklet sammen med Bergen kommune og sykkelforbundet.

- Her vil alle skoler i Bergen bli invitert til å delta, forteller Stabell.

Eget seminar under VM

Det avholdes også et seminar om mulighetene i havet med foredragsholdere som Renate Larsen, Ole Erik Lerøy, Fredric Hauge fra Bellona og andre.

Konferansen er et samarbeid mellom Maritime Bergen, Bergens Næringsråd, Bergen Kommune, Universitet i Bergen, Hordaland Fylkeskommune og Norges Sjømatråd. Les mer her. 

Havbruksnæringen sponser sykkel VM gjennom Sjømatrådets budsjetter. Stabell sier at et samarbeid med sykkel-VM har vært et ønske fra havbruksbedriftene fremmet i markedsgruppen for laks og i sjømatrådets styre.

- Hva tror du sjømatnæringen får igjen etter sykkel-Vm med tanke på promoteringen?  

- VM er ikke målet i seg selv. Vi har hatt et omfattende samarbeid med sykkelforbundet om en rekke ulike tiltak som ikke har noe med VM å gjøre. Laks er Viktig for Norge og laksetrøya har vært viktige elementer i en rekke ulike sykkelløp i Norge samt at vi har fått synlighet i Tour of Norway for Kids – hvor mer enn 20 000 barn deltar.

- Vår ambisjon er at summen av alle tiltakene skal bidra til å styrke de positive holdningene til havbruksnæringen i Norge. Den siste omdømmeundersøkelsen tyder på at omdømmet til havbruksnæringen nå er inne i en stigende trend, forteller han fornøyd.  

Stabell informerer om at næringen stiller mannsterke og påpeker at mange av laseaktørene holder til i Bergen allerede i dag.

- Utover dette er det noen aktører som har egne arrangementer i Bergen, opplyser Stabell.

- Lange dager og netter

Stabell sier de er en svært liten gruppe som jobber med dette arrangementet.

- Mye av gjennomføringen har vi leid inn kapasitet som håndterer det praktiske. Totalt har vi vært 3-4 stykker som har jobbet med dette de siste ukene, og vi vil være 6-7 stykker under arrangementet i Bergen, forteller han

- Hvilke forberedelser gjør dere nå like før VM?

- Akkurat nå kvalitets sikrer vi våre aktiviteter. Vi er godt i rute, men hele teamet vil ha svært lange dager og netter de neste ukene frem til VM er over, sier han entusiastisk.

Andre ting som skjer under VM:

  • Det vil være en egen sushi lounge på utøverhotellet hvor det norske sykkellandslaget og noen av de andre store nasjonene bor.
  • I folkerittet vil alle deltakerne få deres egen laksetrøye.
  • Det vil være overraskelser både fra sjømatnæringen og havbruksnæringen i laksebakken.

Les mer om sykkel-VM her.  

Du kan få mer informasjon om dag for dag aktivitene her.