Bjørnar Johansen under åpningen av Blått Kompetansesenter. Foto: Blått kompetansesenter/Vindfang.

Tilbyr ny bachelorgrad i Midt-Norge

En ny bachelorutdanning innen havbruk skal opprettes på Frøya i 2018, forteller daglig leder i Blått kompetansesenter, Bjørnar Johansen til kyst.no. - Målsetningen er å ha plass til 25 studenter på hvert årstrinn, påpeker han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bjørnar Johansen forteller fornøyd at sammen med samarbeidspartnere i NTNU, ønsker de å stable på plass en ny utdanning i havbruksledelse i 2018, sannsynligvis på Blått kompetansesenter på Frøya.

- Studieplassene vil være på Hitra og Frøya, og vi sikter mot å få bachelorgraden godkjent i 2018. Målsetningen er å ha plass til 25 studenter på hvert årstrinn, sier han til kyst.no.

Senteret håper å få på plass temakurs og fag fra 2017, og Johansen sier de vil legge disse inn i bachelorgraden etter hvert.

- Havbruksledelse blir viktigere

Bakgrunnen for dette utdanningstilbudet var et allerede eksisterende samarbeid mellom den videregående skolen på Hitra-Frøya (Guri Kunna VGS) og NTNU. Deretter ønsket NTNU å utvide med både forskingfasiliteter og utdanningstilbud sammen med Blått kompetansesenter, ifølge Johansen.

- I fremtida kommer kravet til utdanning og ledelse til å være enda høyere i næringen. Man må huske at en driftsleder har ansvar for mellom 10-20 ansatte og for enorme summer. Da er det en viktig å ha utdanning i ledelse som basis, poengterer han.

Johansen legger til at de ønsker å tilby en skreddersydd bachelor for de som skal ha ledelsesansvar innen havbruk, og at dette vil bli viktigere etterhvert som næringen ekspanderer.

- Det er snakk om en femdobling av verdiskapningen fra havbruksnæringen innen kort tid, derfor er det viktig at utdanningssystemet følger med.

Næringen selv har uttrykt et sterk signal om at de ønsker denne type utdanning, ifølge Johansen.

Viser at næringen tar kompetanse på alvor

Han mener dagens driftsleder er flinke og har god kompetanse, men at det er viktig å ha muligheten til å lære akademisk tenking og vitenskaplige metode. Spesielt i forhold til bærekraft, legger han til.

- Vi har i dag utrolig mange gode oppdrettere, driftsledere og havbruksarbeidere, men kunder i Europa og i resten av verden kommer til å stille enda strengere krav. Da er det viktig å heve utdanningsnivået i fremtiden.

Han mener NTNU vil være en god partner for å tilby denne utdanningen, og sier en slik utdanning også kan være med å signalisere seriøsitet overfor myndighetene.

- Det å ha en slik utdanning gir et signal til myndighetene om at utdanningsinstitusjonene og havbruksnæringa tar kompetanse på alvor, det er spesielt viktig i disse «lusetider».