Ved full utbygging og utnyttelse kan anlegget til Salten Smolt startfôre 18 millioner yngel i året, men det legges i første omgang opp til en fôring på mellom 8 og 12 millioner yngel. De fem RAS-avdelingene og de to klekkeriene fra Pure Salmon Kaldnes ble levert før avtalt tid. Foto: Pure Salmon Kaldnes.

Salten Smolt fikk levert RAS-anlegg før tiden

Salten Smolt er nå i full gang med produksjon av 5,5 millioner yngel i nytt RAS-anlegget fra Pure Salmon Kaldnes. – Anlegget ble ikke bare levert i tide; det ble levert før tiden, sier Jarle Solemdal i Salten Aqua.

Publisert Sist oppdatert

Pure Salmon Kaldnes AS signerte i 2019 en avtale med Salten Smolt om bygging av et 9000 kvadratmeter stort landbasert oppdrettsanlegg i Breivik i Bodø.  Salten Smolt, som eies av Salten Aqua As, Wenberg Fiskeoppdrett AS og Edelfarm AS, har allerede et smoltanlegg vegg i vegg samt et startforingsanlegg i nabokommunen Saltdal. 

Pure Salmon Kaldnes AS har levert to klekkerier og fem RAS-avdelinger, og etter en vellykket oppstart før jul og flere innlegginger av rogn og innsettelse av yngel etter nyttår er nå alle avdelinger tatt i bruk, melder selskapene. 

5,5 millioner yngel

Finansdirektør Eirik Gonsholt Hansen(t.v.), administrerende direktør Kent Kongsdal Rasmussen og salgsdirektør Niels Brynnum på besøk hos Salten Smolt; et 9000 kvadratmeter stort landbasert oppdrettsanlegg i Breivik i Bodø som Pure Salmon Kaldnes leverte i før avtalt tid. Foto: Pure Salmon Kaldnes.

Breivik-prosjektet hadde et totalbudsjett på 600 millioner kroner, og dette er Salten Aqua-gruppens største investering noensinne. 

Produksjonen av ferdig fisk i året blir nå tredoblet fra 400 tonn til 1200 tonn. Totalt 5,5 millioner yngel svømmer for tiden rundt i det nye anlegget, og administrerende direktør i Salten Aqua-gruppen, Jarle Solemdal, er spesielt fornøyd med fremdriften i byggeprosessen.

Nye planer på gang

- Pure Salmon Kaldnes leverte ikke bare på tid, de leverte faktisk før tiden.  Og det er jo slett ikke alltid helt vanlig kost i vår bransje, smiler Solemdal som er spesielt imponert over hvordan Sandefjord-selskapet taklet de store covid-utfordringene under byggeprosessen.

- Her var de hele tiden på høyde eller i forkant av situasjonen, sier Salten Aqua-sjefen som bekrefter at det er høyst aktuelt å samarbeid med Pure Salmon Kaldnes også ved fremtidige prosjekt.  –Vi ser hele tiden muligheter for å utvide driften og bygge nye anlegg , og Pure Salmon Kaldnes vil da være en veldig aktuell samarbeidspartner når den tid måtte komme, sier Jarle Solemdal.

Børge Andreassen, daglig leder ved Salten Smolt, viser fram tre av 5,5 millioner yngel som nå svømmer rundt i det nye anlegget i Breivik. Foto: Salten Smolt

Også daglig leder ved Salten Smolt, Børge Andreassen, er svært fornøyd med samarbeidet med Pure Salmon Kaldnes. –Slike omfattende utbygginger går jo aldri 100 prosent knirkefritt, men Pure Salmon har vært veldig flinke til å justere og rette opp kursen underveis, sier Andreassen.

- Vellykket på alle måter

Senior Prosjektleder i Pure Salmon Kaldnes, Per Ivar Foshaug, opplyser at dette er ett av de største prosjektene som selskapet har levert med totalt over 80 personer i sving på anlegget på det meste, derav rundt 40 direkte på RAS-leveransen til Pure Salmon Kaldnes

- Det har vært et veldig spennende prosjekt å være med på med. Vi har jo levert et komplett anlegg  foruten den flotte innpakningen som selve bygget og kontor-avdelingen. Det dreier seg om to gjennomstrømsklekkeri og fem RAS-avdelinger med komplette røranlegg over og under bakke, pumper og alt teknisk utstyr inkludert fôranlegg, samt et avansert automasjonsanlegg med SCADA for hele leveransen, sier Foshaug som for tiden er stasjonert i Abu Dhabi.

- Det har vært et prosjekt med unikt godt samarbeid med alle parter, og det er  ekstra gledelig at det har blitt et så vellykket prosjekt både i forhold til leveranse, kvalitet og økonomi, legger han til.