Daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen viser frem stamfisken selskapet har produsert. Foto: Bolaks

Stamfisk på 20 kg i lukket merd

Bolaks har nettopp avsluttet første produksjon av stamfisk i lukket merd fra Botngaard System. - Fisken har trivdes, forteller en fornøyd produksjonsleder Richard Markhus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Fisken har hatt god appetitt og tilvekst. I tillegg har vi hatt kontroll på lusa. Vi har nådd alle mål i prosjektet, forteller Markhus i en pressemelding fra Bolaks.

I desember 2016 ble 80 tonn syv kilos stamfisk overført fra åpen merd til en 4000 m3 lukket merd på lokalitet Matland, Ådlandsfjorden i Fusa kommune. Målet var at fisken skulle stå skjermet for lus de siste 6 månedene fram til seleksjon i mai 2017. En del av fisken hadde lus når den ble overført til lukket merd. Det ble derfor tilsatt rognkjeks.

- Nye påslag av lus i tiden i lukket merd, har vært så lave at kjemisk eller mekanisk behandling ikke har vært nødvendig. Rognkjeksen har beitet på lusa og bidratt til å holde denne i sjakk, sier Markhus.

93% superior- lite dødelighet

Stamfisken fant seg fort til rette i lukkede omgivelser.

- Appetitten har vært god fra første dag. På det meste har vi foret 500 kilo per dag, forteller Markhus.

De kan også fortelle om stabil god vannkvalitet og jevnt strømbilde i den lukkede merden har skapt et godt miljø for laksen. Dødeligheten har vært lav. Resultatet er stor fisk av høy kvalitet: 93% superior for utsortert stamfisk og snittvekt sløyd på 10 kg.

Bolaks har nettopp avsluttet første produksjon av stamfisk i lukket merd fra Botngaard System. Foto: Bolaks.

Snittvekter på den selekterte fisken som skal brukes i årets produksjon, ble 13,5 kg på hunnfiskene og 16,5 kg på hannfiskene. Den største fisken var over 22 kg.

Det er også første gang siden 2009 stamfisken ikke har vært gjennom avlusning, eller annen håndtering, de siste månedene i sjø Fisken har fått fred og sluppet unna sulting og stress, og har brukt energien til å bygge opp en god ernæringsstatus, som igjen er et godt utgangspunkt for at det blir rogn av god kvalitet og stor størrelse.

Lukket eksisterende stålanlegg på sjø

Den lukkede merden ble levert av Botngaard System.

– Vi har utviklet et fleksibelt dukbasert konsept for lukking av eksisterende merder på sjø, sier daglig leder Magnus Stendal.

- Dette er den mest kostnadseffektive måten å bygge lukkede produksjonsenheter på sjø. Konseptet kan benyttes både til postsmolt, stor fisk og til ventemerder, legger han til.

Stendal sier installasjonen hos Bolaks har vært et stort skritt for oppdrettsnæringen.

- Aldri før har så stor fisk vært produsert lukket på sjø, fortsetter Stendal, som berømmer Bolaks og samarbeidspartnerne Xylem og Storvik for et godt gjennomført prosjekt.

Fortsetter med lukket merd for postsmolt

Bolaks skriver i pressemeldingen at de er et selskap som har stort fokus på utvikling og har tradisjon for å være pådriver for nye løsninger i næringen. Resultatet fra stamfisk i lukket merd har gitt så gode resultater at selskapet nå ser på lukkede merder på sjø som del av framtidig produksjonsstrategi.

– Vi ønsker å redusere produksjonstiden i åpne merder. Vi fortsetter samarbeidet med Botngaard System og deres team, for i oktober settes den første lukkede merden for postsmolt i drift på Djupedalen, sier daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen.