Unik oppdrettshistorie er nylig tilgjengeliggjort. Bildet viser innfanging av laks for stryking i 1962 hos Brødrene Vik i Sykkylven i Møre og Romsdal.

Laks og ørretoppdrett på 50- og 60-tallet:
Viktig del av oppdretts­historien gjort tilgjengelig

Trodde du norsk oppdrettshistorie startet i 1970? Eller er du bare interessert i å høre om hvordan det hele begynte? Nå kan du se, lytte og bla i unike vitnesbyrd fra den gang da.

Publisert Sist oppdatert

I mai i fjor (2021) feiret man på Hitra at det var 50 år siden «man begynte med oppdrett av fisk i Norge». Strengt tatt skulle dette jubileet vært arrangert i 2020, men pandemien sørget for å skyve på det et år. Bl.a. kongehuset var ute og gratulerte.

Kronprinsen gratulerte med de 50.

Feiringen av 50-års jubileet har imidlertid fått enkelte til å påpeke at det hele startet jo egentlig noe før 1970. For drar man en og en halv breddegrad sørover fra Hitra, til Sykkylven, så kan man nå se god dokumentasjon på at man startet med både ørret – og lakseoppdrett ett til to tiår før.

Ivar Heggen dro i 1918 til Danmark, finansiert av den norske stat, for å lære dambruk. Han kom hjem igjen og ble en inspirator for bl.a. brødrene Vik.

- Brødrene Vik startet jo i Sykkylvsfjorden på Sunnmøre allerede på 50 og 60-tallet med oppdrett, fortalte Roger Hofseth forleden til de som i begynnelsen av september hadde slått følge med ham på båttur innover i Storfjorden.

Anledningen var et arrangement i regi av GATH-konferansen i Ålesund. Turens hovedmål var olivingruven i Røbbervika i Sunnylvsfjorden, der Hofseh planlegger å bygge et gigantisk landbasert oppdrettsanlegg. Men det ble også tid til et besøk på visningsanlegget som selskapet hans åpnet i vår.

- Vi har kalt visningsanlegget for «Ivar Heggen». Det var han som i sin tid inspirerte brødrene Vik til å starte med å eksperimentere med oppdrett av laks og ørret. Heggen fikk nemlig 500 kr fra Landbruksdepartementet allerede i 1918 for å reise til Danmark for å lære om dambruk. Han kom hjem igjen med 30 000 rogn av bekkørret, som ble distribuert over hele Norge og ble starten på kultivering av ørret, fortalte Hofseth videre.

På visningsanlegget «Ivar Heggen» kan man i tillegg til å lære om dagens produksjon av laks og ørret, finne en helt unik skatt: En bok med presseklipp fra 50 og 60-tallet som den ene av brødrene Vik; Karstein Oddmund Vik samlet og redigerte. Mer om det lengre nede i saken.

Det nye visningsanlegget til Hofseth AS er oppkalt etter Ivar Heggen som kanskje var den første som hentet oppdrettskunnskap til Norge.

Podkast om pionertiden

I en podkast som Jannicke Farstad, tidligere NRK-journalist, nå kommunikasjonssjef i Hofseth AS, laget for to år siden da hun jobbet som rådgiver og samfunnskontakt i konsulentbyrået Doxacom Ocean Knowledge, kan man høre sønnene til Karstein og Olav Vik; Arne og Kjartan Vik, fortelle om pionertiden for lakseoppdrett i Sykkylven på 50 og 60 tallet da de var barn.

Klikk på bildet for å høre podkasten

Her kan du høre de to sønnene fortelle om at fedrene oppdaget det ingen visste på den tiden, nemlig at det gikk an å drive oppdrett av ørret og laks i fiskekasser ute i sjøen.

Du får i podkasten høre historien om den elleville planen Ivar Heggen lanserte på et folkemøte i Sykkyven tidlig på 50-tallet, om å sperre av hele Sykkylvsfjorden for å stenge den utvandrende laksen inne. Så mente Heggen man kunne – uten fôring eller annen menneskelig inngripen- få en fjord innenfor sperringen «full av glisnande blank laks som dykk kan plukke som glisande kontantar».

Vik-brødrene anså det som umulig å gjennomføre «Heggenplanen», men de hadde likevel fått noe å tenke på, og de startet etter hvert med å teste ut oppdrett først i jorddammer, men siden i såkalte fiskekasser sjø.

Du får også i podkasten høre om uhellet som førte til at man måtte revurdere myten om at regnbueørret ikke kunne oppdretts i sjøvann.

Stryking av laks i 1962.

«Presseklipp frå dei første pionerår i havbruk»

Sønnene til de to Vik-brødrene forteller i podkasten videre om at fedrene startet kunnskapsmessig helt på bar bakke.

- Men de var veldig kunnskapshungrige, og lurte på hvordan de kunne skaffe seg kunnskap om oppdrett. Det de gjorde var at de abonnerte på «Argus utklippsservice» for å få alt som omhandlet fiskeoppdrett, forteller Arne Vik, sønn av Karstein Vik.

Her intervjues Karstein Vik (t.h.) av NRKs Sverre Tinnå.

Resultatet var at hver uke kom det tjukke konvolutter med avisutklipp med alt som til enhver tid ble publisert i Norge om fiskeoppdrett i aviser og blad.

Klippene samlet han i et hefte som han kalte «Presseklipp fra pionerår i havbruk».

- Det var kunnskapsbasen de hadde. Etter hvert dukket mange anlegg opp rundt omkring. Men på denne måten fikk de også kunnskap om, og forbindelse med, de som ville starte. Om det ville starte en på for eksempel Eggesbønes eller Sotra, så kom lokalavisen der med en gang med presse om det, sier Arne Vik i podkasten.

På denne tiden foregikk det lite vitenskapelig arbeid rundt oppdrett i Norge, så dette mener mange var den første systematiseringen av kunnskap rundt oppdrett av laks og ørret.

- Dette må absolutt kunne sies å være den første forskningen som er gjort på fiskeoppdrett i Norge, sier Jannicke Farstad, som altså intervjuet de to etterkommerne av brødrene Vik til podkasten.

- Og i overgangen til 1960 satt brødrene ut laks og ørret i flytekasser i sjø, og dette må kunne sies å være startskuddet på oppdrett i sjø slik vi er vant til dag, sier Farstad videre.

Disse presseklippene som de to pioner-brødrene samlet har man nå altså fått digitalisert. De er trykket i to eksemplarer der den ene befinner seg på Hofseths visningsanlegg «Ivar Heggen» og den andre på kontoret til selskapet.

Svært eksklusive i bokform altså. Da er det svært gledelig at Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett har fått lov å kunne dele PDF-en med de som ønsker å få et innblikk i denne unike historien.

Om du klikker på bildet kan du laste ned «Presseklipp frå dei første pionerår i havbruk». NB! det er en stor fil, ca. 135 MB.

Den ene av to trykte eksemplarer av «Presseklipp frå dei første pionerår i havbruk». Her er det Roger Hofseth som blar i den. Men nå kan du laste den ned digitalt over.

Historien ble også filmet

Det ble i 1962 også laget en NRK-dokumentar om pionervirkomheten til brødrene Vik, som ble sendt på statskanalen den gang da. Programmet har siden vært en godt bevart «hemmelighet», kun å finne på NRKs gamle filmruller.

Men etter påtrykk fra Jannicke Farstad, har nå NRK digitalisert og lagt ut det 30 minutter lange programmet i sin videospiller på nett. Filmen heter «Ørret som husdyr». I introen til filmen fortelles det at resultatet som brødrene Olav Vik og Karstein Oddmund Vik er kommet fram til i Sykkylven på Sunnmøre, når det gjelder oppdrett av ørret og laks, tyder på «at grunnlaget er lagt for en kystnæring med store muligheter». Intervjuer i programmet er NRK-pioner Sverre Tinnå. Filming og regi er en annen pioner, Lasse Thorseth.

Programmet kan du se ved å klikke på bildet under:

Klikk på bildet og se filmen "Ørret som husdyr" fra 1962. Filmen omhandler også laks. Den ble lagt ut digitalt av av NRK nå i september.