Fiskeriminister Joyce Murrey (i midten) sammen med kanadisk delegasjon for å se på Marine Donut.

Canadas fiskeriminister lot seg imponere av «Marine Donut»

Lørdag kom Canadas fiskeriminister Joyce Murray til Bamble. Målet med besøket var en omvisning rundt på det lukkede oppdrettsanlegget Marine Donut.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg var henrykt over å kunne komme hit og se utviklingen av Bluegreen-konseptet. Laks utgjør en viktig industri i British Columbia på vestkysten av Canada og vi er i en overgang på vei bort ifra merdbasert oppdrett. Jeg er veldig glad for å se utviklingen til denne alternative løsningen som har et potensiale, sier fiskeriministeren i en pressemelding fra Bamble kommune.

Fiskeriministeren som også har ansvaret for den kanadiske Kystvakten var på Norgesbesøk, da hun tok seg tid til å komme hit fra Oslo for å besøke det lukkede oppdrettsanlegget som er under utvikling i Bamble.

Ordfører Hallgeir Kjeldal ønsket den kanadiske fiskeriministeren velkommen.

- Jeg var veldig stolt i dag. Det er fryktelig moro at det skjer her i lille Bamble, da, sa han etter besøket.

Målet for Norgesbesøket var å fremme internasjonalt samarbeid innen havinnovasjon.

Nils Johan Tufte, fiskeriminister Joyce Murrey og Hallgeir Kjeldal, ordfører i Bamble.

Ser etter nye alternativ

Det var nok ikke tilfeldig at besøket ble lagt til det lukkede oppdrettsanlegget i Bamble. Nylig bestemte den kanadiske regjeringen at lisenser til 15 oppdrettsanlegg i et spesielt område ikke ville bli fornyet. Årsaken skal være å beskytte villaksen.

- Nå ser de etter andre alternativ for å kunne fortsette å drive med lakseoppdrett. At deler av den kanadiske regjeringen kommer til Bamble, sier sitt, mener ordfører Hallgeir Kjeldal.

Bluegreens nye konstruksjon skal etter planen bidra til mer miljøvennlig fiskeoppdrett, unngå lakselus, unngå rømming, samle opp slammet og samtidig levere kvalitetsfisk. Det er en tanke som faller i smak hos den kanadiske fiskeriministeren.

- Mitt inntrykk er at dette er forretningsfolk som virkelig forstår hvor viktig det er å beskytte miljøet, og at det er mulig å gjøre dette, og å drive med lakseoppdrett. Jeg er veldig glad for å se det, sier fiskeriministeren.

-Det virker absolutt som en mulighet først og fremst for British Columbia, men selvsagt også for østkysten vil det kunne være interessant, sier hun.

Kanadisk besøk til Marine Donut.

Flere års arbeid

Administrerende direktør i Bluegreen, Nils-Johan Tufte, bekrefter at det er flere års arbeid som ligger bak fiskeriministerens besøk.

- Vi har i flere år jobbet mot det kanadiske markedet. Vi har vært med å gi innspill til å utarbeide lisens-regimet og nye regelverk der borte. De er opptatt av teknologi i forhold til lukkede oppdrettsanlegg. Der har jo Norge kommet ganske langt, og vi har vært med på mye av det som har skjedd i Norge, forklarer Tufte i meldingen.

Det var på en messe i Canada for tre uker siden at Tufte møtte blant annet den kanadiske fiskeriministeren og inviterte de over hit.

- Da sa de at neste gang de skulle til Norge så skulle de komme innom for å hilse på, og nå kom de hit. Det er moro, sier han.

- Jeg synes at det var veldig vellykket. De var veldig interessert, stilte mange spørsmål og hadde gode innspill. De gav mange signaler om at dette er noe som de også ønsker seg også i Canada, sier Tufte.