Einar Wathne er president i Cargill Aqua Nutrition. Foto: Magnus Petersen.

GMO-raps: - Et fremskritt for hele verden

Denne uken slapp Cargill nyheten om at selskapet utvikler en ny type olje fra genmodifisert Canola, som er en rapsvariant. - Vi tror at det er denne teknologien som er den mest kosteffektive løsningen sammenlignet med annen teknologi som er tilgjengelig nå, sånn som algedyrking, sier Einar Wathne president i Cargill Aqua Nutrition til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektet med å lage EPA og DHA-rik olje gjennom planten er et samarbeid mellom Cargill og BASF, og produktet forventes å være klar for markedet innen 2020.

I følge Cargill vil den nye råvaren lette presset på villfisk og føre til at næringen blir mindre avhengig av marine ressurser.

- The sky is the limit

Canolaolje. Foto: Canola Council of Canada.

- I dag tar laksenæringen 40-50 prosent av fiskeoljen, og det er underdekning i markedet. Vi mener dette er et fremskritt for hele verden når det gjelder helse og kosthold, sier Wathne til kyst.no.

Han påpeker at om man får til dette med raps, eller rettere sagt Canola, så er det lite som står i veien for å produsere store volumer.

- Når vi får det til på raps, som er en alminnelig art, så er the sky, the limit, for kvantiteten, sier han engasjert.

Kosteffektiv teknologi

Sammenlignet med andre kilder for omega-3 mener Wathne at det ikke vil kunne skape like mye olje, like fort.

- Vi tror at det er denne teknologien som er den mest kosteffektive løsningen sammenlignet med annen teknologi som er tilgjengelig nå, sånn som algedyrking.

Heller ikke andre genmodifiserte planter som Camelina har han like stor tro på.

- Det er ikke særlig mye dyrking av Camelina i verden i dag, for det er ikke et stort agronomisk produkt. I motsetning til vår Canola, der vi vet at det enkelt kan dyrkes effektivt, det mener vi er et stort skritt fremover, sier Presidenten.

Hva prisen kommer til å ligge på er enda uklart, men han tror at prisen vil være konkurransedyktig.

- Prisingen er ikke fastsatt, vi vet heller ikke alle kostnader, men jeg tror denne omega-3 oljen vil vise seg konkurransedyktig mot alternativene.

- Sikrer tilgang

Det er imidlertid flere fordeler følger også med når det går å produsere olje selv.

- Prisen på fiskeolje har jo svingt +/- 50 prosent mellom gode og dårlige fangstår, med denne teknologien kan vi sikre oss den nødvendige olje selv.

- Vi har teknologien og vi kan dyrke nå. Grunnen til at vi har sagt fra og med 2020, altså om fire år, er fordi oljen skal godkjennes og det er en regulatorisk og lang prosess, sier Wathne til kyst.no.

Har fôret hele livssyklusen med laks

Canola åker i Canada. Foto: Canola Council of Canada.

Wathne forteller at de allerede har gjennomført forsøk med kun den genmodifiserte canola-oljen i fôret i Chile, med gode resultater.

- Vi har gjort fullskala forsøk gjennom hele livssyklusen med laks i Chile. Det har fungert fullgodt, og enda viktigere så ser det ut som det er trygt og godt for fisken.

Ifølge presidenten er det i dag to hindre for å få denne type produkter ut i bruk.

Det ene er at det genmodifiserte materialet må godkjennes ved å bevise at det er trygt gjennom EUs mattrygghets tilsyn, EFSA. Først når det er godkjent der kan det brukes i Norge.

- Det som kommer til å ta tid er egne prosedyrer av hva som må fremlegges av sikkerhets og regulatoriske regler og forsøk. Det blir også et spesielt fokus på mattrygghet, som blir en del av de 4-5 årene, sier han.

Hindring nummer to er markedet.

- Sånn som det er nå, så er det mange fôrkomponenter som er godkjent for det norske markedet, men fiskeoppdretterne vil ikke ha GMO i fôret av markedshensyn. Men i prinsippet når det er godkjent i EU så kan det brukes også i Norge med merkeplikt, legger han til.

Wathne understreker så at å bruke GMO-råvarer skal være valgfritt.

- Vi leverer kun non-GMO i Norge i dag. Vi ønsker ikke påtvinge GMO mot noen, og det gjør vi heller ikke i dag, avslutter han.