Vinnerne: Bilde fra høyre: Alsaker, lokalitet Vinstravik: Øyvind Bokn, driftsjef Rogaland
Lerøy Sjøtroll, llokalitet Skaftå: Sissel romslo, leder tilvekstsenter og Glenn Olsnes, driftsleder
Nordfjordlaks lokslitet Kleppeneset: Øyvind Sæther
Eide Fjordbruk Lokalitet Hondsgår: Jostein Haukanes, driftslede
Vinnerne: Bilde fra høyre: Alsaker, lokalitet Vinstravik: Øyvind Bokn, driftsjef Rogaland Lerøy Sjøtroll, llokalitet Skaftå: Sissel romslo, leder tilvekstsenter og Glenn Olsnes, driftsleder Nordfjordlaks lokslitet Kleppeneset: Øyvind Sæther Eide Fjordbruk Lokalitet Hondsgår: Jostein Haukanes, driftslede

Disse ble vinnere av EWOS VINN i Vest 2023

For tiende gang har Cargill kåret vestlandets beste oppdrettslokaliteter gjennom konkurransen EWOS VINN i Vest. For første gang har et anlegg med fôroppsamling gått helt til topps i konkurransen.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år med digitale kåringer, var VINN i Vest endelig tilbake der den hører hjemme: på scenen foran et feststemt publikum under EWOS Solstrandmøtet fredag 3. februar som samlet kollegaer og konkurrenter fra oppdrettsbransjen i vest. Årets kategorier var laks og ørret satt ut høst 2020 og vår 2021.

- I VINN i Vest er det snakk om utslaktet fisk, og resultatene viser stabilt høy EGI som betyr god tilvekst og dermed kortere produksjonstid for oppdrettere, sier kunderådgiver i Cargill Ståle Theimann.

Fôroppsamler vinner for første gang

For første gang har et anlegg med fôroppsamling, det vil si at det samler opp alt overskuddsfôr, vunnet VINN-konkurransen. Det var Lerøy Sjøtroll sin lokalitet Skaftå som gikk helt til topps i kategori høst 20G Ørret. Anlegget holder til i Sørfjorden ved Osterøy hvor omstilling til sirkulærøkonomi er viktig fokus. Lokaliteten tar vare på alt avfall, og oppsamling av overskuddsfôr er en viktig del av deres bærekraftstrategi.

Andre nykommere i årets VINN i Vest var Alsaker Fjordbruks lokalitet Vintravik, og Nordfjord Laks sin lokalitet Kleppenes/Lindenes. Både Alsaker og Nordfjord Laks har vunnet med andre lokaliteter i tidligere kåringer.

Suveren gjenganger i kategori vårfisk laks

Eide Fjordbruk har vært en gjenganger i EWOS VINN siden kåringen startet i 2013. I kategori vårfisk laks har Eide Fjordbruk vunnet hele 8 år på rad! Årets vinner, lokalitet Hondskår stakk av med seieren for fjerde gang, og har knivet hardt med Eides lokalitet Hågardsneset, som også har vunnet fire ganger tidligere.

Vekst og velferd

VINN i vest er konkurransen som fremhever det viktige fôringsarbeidet som gjøres på merdkanten og folkene som utfører det på lokalitetene som bruker EWOS-fôr fra Møre og Romsdal og sørover.

Vinnere kåres ut fra best tilvekst, best fôrutnyttelse og høyest overlevelse. Tilvekst (EGI) og fôrutnyttelse (EFI) er blant de viktigste måleparameterne i havbruksnæringen. Dessuten er overlevelse viktig for lønnsomheten og ikke minst en vesentlig indikator for fiskevelferd.

Vinnere er:

Vinner høst 20G LAKSLokalitet Vintravik, Alsaker Fjordbruk

Vinner høst 20G ØRRETLokalitet Skaftå, Lerøy Sjøtroll

Vinner vår 21G LAKSLokalitet Hondskår, Eide Fjordbruk

Vinner vår 21G ØRRETLokalitet Kleppenes/Lindenes, Nordfjord Laks

EWOS VINN i Vest

  • En konkurranse som kårer de beste oppdretterne ut fra hurtigst tilvekst (EGI), best fôrutnyttelse (EFI) og høyest overlevelse.

  • Ble arrangert for første gang i 2013, årets kåring den 11. i rekken

  • Årets kåring foregikk 3. februar under EWOS Solstrandmøtet på Solstrand hotel på Os.

  • Vinnerne sikret seg diplom gavesjekker på 20.000 kroner, til velferdstiltak for de ansatte.