Cato Lyngøy har tidligere uttalt at han tror det vil gå raskere å få realisert "egget" i storskala med Marine Harvest som aktiv medspiller. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Takk for tilliten! At Egget kvalifiserer for utviklingskonsesjoner er utrolig viktig

Marine Harvest har fått grønt lys videre for fire av 14 utviklingskonsesjoner. Cato Lyngøy, daglig leder i Hauge Aqua, som har utviklet EGG-konseptet takker for tilliten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet har nå gitt grønt lys for Egget i et kvalifiserende vedtak. Det vil si at Hauge Aqua skal sammen med Marine Harvest teste egg-teknologien der MH har søkt 14 utviklingskonsesjoner til dette formålet. Oppdrettsgiganten har nå altså fått positiv uttale fra Fiskeridirektoratet på at Egget kvalifiserer for tildeling av konsesjoner, og direktoratet gir signal på inntil fire slike.

Les også: Vil «trøkke til» med «Egget» 

Cato Lyngøy gründer av Hauge Aqua. Foto: Therese Soltveit

Cato Lyngøy daglig leder i Hauge Aqua har lenge gått med en drøm om at konseptet "Egget" skal realiseres. Siden Marine Harvest nylig har fått grønt lys videre for konseptet, tok kyst.no en prat med gründeren om hva han tenker om at drømmen er bare noen korte steg unna realisering.

-  Takk for tilliten! At Egget kvalifiserer for utviklingskonsesjoner er utrolig viktig for Hauge Aqua og den videre utviklingen av konseptet. Vi er svært glade for at Fiskeridirektoratet ser at Egget kan løse mange av de utfordringene som næringen står ovenfor, sier Lyngøy til kyst.no.

Han håper nå at Fiskeridirektoratet så raskt som mulig vil komme til en endelig avgjørelse slik at de får startet byggeprosessen.

Neste steg nå sier han er at det skal arbeides utdypende med det tekniske grunnlaget og dokumentasjon av "Egget".

I en pressemeldinge sier selskapet at byggingen av det første egget vil starte straks Fiskeridirektoratet har gitt bindende svar på utviklingskonsesjoner. Hauge Aqua som har utviklet Egget, har som mål at teknologien skal representere et kostnadseffektivt og reelt alternativ til konvensjonell merdteknologi.

Les også: Med MH på laget gir det styrke og legitimitet

- Dokumentasjonen skal gi grunnlag for Fiskeridirektoratet å treffe endelig vedtak om tildeling av konsesjoner, forklarer Lyngøy videre.

- Hva tenker du om at bare 4 av 14 konsesjoner får grønt lys videre? 

- Antallet er langt lavere enn omsøkt. Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette får for prosjektet. Dette er noe vi vil vurdere i tiden fremover sammen med Marine Harvest som er søker av konsesjonene. Det viktigste er å få kommet i gang med bygging. Det skjer først når Fiskeridirektoratet har vedtatt tildeling, sier Hauge Aqua-sjefen. 

Han har tidligere uttalt til kyst.no at han han fikk ideen til merden etter en samtale med sin gud.

– Jeg er en troende kristen, og som ofte ellers i livet vender jeg meg til min himmelske far når jeg har noen problemer. Jeg minnet ham på at vi sliter litt med lus og rømming i næringen. Resultatet ble at jeg så eggformen for meg, uttalte han.

Svært fornøyde

Marine Harvest opplyser i en børsmelding at de er fornøyde med de positive tilbakemeldingene fra Fiskeridirektoratet.

- Vi ser at myndighetene deler vårt syn om at "Egg-konseptet" representerer en ny teknologi som kan bidra til å bevege laksenæringen fremover. Vi vil fortsette å jobbe med myndighetene, og håper de vil komme til en endelig konklusjon slik at prosjektet kan starte, melder de.

Les også: