Cato Lyngøy har tidligere uttalt at han tror det vil gå raskere å få realisert "egget" i storskala med Marine Harvest som aktiv medspiller. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Med MH på laget gir det styrke og legitimitet

Hauge Aqua-gründer Cato Lyngøy, er stolt over å ha fått Marine Harvest som partner på "Egget", selv mener han det gir selskapet legitimitet og øker sannsynligheten for å lykkes i å få realisert det lukkede merdsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Torsdag 11. februar ble det kjent at Marine Harvest vil finansiere utviklingen og testing av Hauge Aquas lukkede anlegg for lakseoppdrett. De skal investere rundt 600 millioner i prosjektet som ennå er i en tidlig fase.

– Vi er helt avhengig av en viss størrelse for å lykkes, sa konsernsjef i Marine Harvest Alf-Helge Aarskog til kyst.no da nyheten ble lansert.

Les saken her:  Avhengige av størrelse for å lykkes

Slik ser teknologien ut på overflaten. Illustrasjon: Hauge Aqua/Kreativ Side

Etter Lyngøy presenterte ideen under Aqua Nor i august, har grunderen vært opptatt med med å realisere en prototype av "Egget".

- Vi er glade og stolte over at Marine Harvest har troen på teknologien vår. Det er en fantastisk mulighet for oss til å lykkes, og det er veldig kjekt at en storaktør viser så interesse for arbeidet vårt, sier grûnder Cato Lyngøy til kyst.no.

- Å ha Marine Harvest på laget gir bare hele prosjektet styrke og legitimitet, de er med som kunde i utviklingsfasen og det gir en markedsrettet utvikling med vil gjøre at utviklingsfasen går raskere, legger han til.

Les også: Aqua Nor: Vil ta anleggene inn i fjordene med ny, eggformet merd

Basert på Hauge Aquas teknologi søker Marine Harvest nå om 14 vederlagsfrie utviklingskonsesjoner.

- Dersom MH får tildelt utviklingstillatelsene, vil vi bidra med teknologien og Marine Harvest med finansiering, lokaliteter og fisk. Prosjektet skal drives frem stegvis i faser, - pilotfase, prototypefase og storskala. For hvert av trinnene skal prestasjonen til Egget evalueres før en går videre til neste trinn, utdyper han.

Lyngøy sier at Marine Harvest og Hauge Aqua har en eksklusiv utviklingsavtale. Marine Harvest har også fortrinnsrett til å kjøpe enheter om de ønsker det. Hauge Aqua beholder alle rettigheter til Egget.

Lengre innover i fjordene

Under vann kan du se at oppdrettsmerden ligner ett egg. Illustrasjon: Hauge Aqua/Kreativ Side

Gründeren fra Lindås kommune er sikker på at man ved bruk av slik teknologi kan bringe oppdrettsnæringen et godt stykke fremover, for ikke å si innover.

Les også: Vil ha 14 utviklingskonsesjoner på Egget

– Med en slik merd kan man få mer ut av eksisterende lokaliteter, og senke produksjonskostnadene. Fordi man ikke slipper ut lus, sykdomsagens og partikulært materiale, kan man også flytte merdene innover i fjordene våre og på den måten styre eksisterende clustere og gi flere kommuner mulighet til å være med på oppdrettseventyret, uttalte Lyngøy til kyst.no.