Cermaq er skuffet over at de fikk avslag på iFarm-anken sin. Foto: Cermaq
Cermaq er skuffet over at de fikk avslag på iFarm-anken sin. Foto: Cermaq

Cermaq skuffet over avslag

Oppdrettsselskapet er misfornøyd og skuffet over at deres anke om å få drive utviklingskonsept iFarm ble avslått av NFD.

Publisert

Departementets vedtak om kun fire utviklingskonsesjoner til iFarm er skuffende, og gjør at det ikke er mulig å gjennomføre det planlagte prosjektet. Norge trenger bredde i teknologiutvikling for å utnytte og videreutvikle våre naturgitte fortrinn innen oppdrett. 

- Vi er veldig skuffet og ikke minst overrasket over at NFD ikke vil tildele tilstrekkelig produksjonsvolum for å utvikle iFarm, en løsning for digitalisering av oppdrett, sier Knut Ellekjær, administrerende direktør i Cermaq Norway.  

Så langt er utviklingskonsesjonene i hovedsak tildelt offshoreanlegg og noe til halvlukka anlegg.

- Dette er en snever innovasjonsportefølje sett i lys av bredden av konsept som har blitt omsøkt. Norge har naturgitte fordeler som vi er avhengige av å utnytte for at næringen skal være konkurransedyktig i fremtiden, skriver selskapet.

Skiller seg ut

Cermaq mener at iFarm skiller seg fra andre teknologier. De hevder at iFarm ville både forenkle og forbedre forvaltningen av oppdrett, være billig å ta i bruk, og muliggjøre ivaretakelse av individverdi hos laks i tråd med dyrevelferdsloven.

- Vi trenger innovasjon som ivaretar Norges naturgitte fortrinn, ikke eksporterer næringen. iFarm er en teknologi som adresserer rotårsakene til sykdoms- og velferdsutfordringene til oppdrettsfisken. Det er innovasjon av eksisterende oppdrett, basert på Norges naturlige fortrinn, poengterer Ellekjær.

- Basert på føringer i vedtaket vil vi nå se om det er mulig å tilpasse prosjektet til fire konsesjoner, der vi videreutvikler potensialet til iFarm teknologien, konkluderer Knut Ellekjær.