Cermaq er skuffet over at de fikk avslag på iFarm-anken sin. Foto: Cermaq

Cermaq skuffet over avslag

Oppdrettsselskapet er misfornøyd og skuffet over at deres anke om å få drive utviklingskonsept iFarm ble avslått av NFD.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Departementets vedtak om kun fire utviklingskonsesjoner til iFarm er skuffende, og gjør at det ikke er mulig å gjennomføre det planlagte prosjektet. Norge trenger bredde i teknologiutvikling for å utnytte og videreutvikle våre naturgitte fortrinn innen oppdrett. 

- Vi er veldig skuffet og ikke minst overrasket over at NFD ikke vil tildele tilstrekkelig produksjonsvolum for å utvikle iFarm, en løsning for digitalisering av oppdrett, sier Knut Ellekjær, administrerende direktør i Cermaq Norway.  

Så langt er utviklingskonsesjonene i hovedsak tildelt offshoreanlegg og noe til halvlukka anlegg.

- Dette er en snever innovasjonsportefølje sett i lys av bredden av konsept som har blitt omsøkt. Norge har naturgitte fordeler som vi er avhengige av å utnytte for at næringen skal være konkurransedyktig i fremtiden, skriver selskapet.

Skiller seg ut

Cermaq mener at iFarm skiller seg fra andre teknologier. De hevder at iFarm ville både forenkle og forbedre forvaltningen av oppdrett, være billig å ta i bruk, og muliggjøre ivaretakelse av individverdi hos laks i tråd med dyrevelferdsloven.

- Vi trenger innovasjon som ivaretar Norges naturgitte fortrinn, ikke eksporterer næringen. iFarm er en teknologi som adresserer rotårsakene til sykdoms- og velferdsutfordringene til oppdrettsfisken. Det er innovasjon av eksisterende oppdrett, basert på Norges naturlige fortrinn, poengterer Ellekjær.

- Basert på føringer i vedtaket vil vi nå se om det er mulig å tilpasse prosjektet til fire konsesjoner, der vi videreutvikler potensialet til iFarm teknologien, konkluderer Knut Ellekjær.