Storm og uvær: Oppdrettere utsetter slakting

Flere oppdrettere har satt i gang tiltak for å sikre folk og fisk fra uværet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag er det meldt et kraftig uvær i Nord-Norge, som allerede har begynt å få konsekvenser, med stengte skoler og innstilte fly- og båtavganger.

Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq.
Astrid Aam, kommunikasjonsansvarlig i Cermaq.

Politiet i Nordland har også opplyst at de har fått flere meldinger om at flere ting, blant annet tak, er tatt av vinden. Det skal gjelde store deler av Nordland.

- Vi oppfordrer alle som kan om å holde seg innendørs, melder politiet i Nordland.

Har satt i gang tiltak

Cermaq sine lokaliteter ligger i Nordland og Finnmark, fra Bodø i sør til Havøysund i nord.

Astrid Vik Aam, kommunikasjonssjef i selskapet forteller til Kyst.no at de overvåker værsituasjonen nøye, og har iverksatt forebyggende tiltak for å sikre folk og fisk.

- Helsen og sikkerheten til folkene våre kommer alltid først, derfor evakuerer vi folk fra flåter i de mest utsatte områdene, sikrer løse gjenstander, legger båter i bero og ber folk om å holde seg innendørs så langt det lar seg gjøre. 

Aam forteller at selskapet i tillegg utsetter slakting til værsituasjonen bedrer seg.

Full storm

På Instagram har Nordlaks lagt ut video av «Havfarmen» i uværet. De skriver at kaptein Trond Jørgen Hansen rapporterer om full storm med orkan i kastene. 

Selskapet opplyser at det er ventet mer vind i ettermidag/kveld. De har hevet konstruksjonen opp til 26meter, mot 30 som er normal dypgang for å kunne motstå kreftene i havet. 

- Fisken ser ut til å ha det fint og spiser godt. Vi håper alle kommer seg så godt som mulig gjennom stormen, skriver Nordlaks i innlegget.

Se videoen øverst i saken.

På Facebook skriver Nordlaks at dersom nettdekningen svikter eller det oppstår strømbrudd på lokalitetene, starter de opp fôringsprogrammene igjen enten via deres fôringssentral på Børøya eller ved manuell inngripen fra deres operatører.

- Laksen klarer seg bra selv om den får mindre mat i løpet av en dag. Dette går ikke ut over laksen velferd, men den vil potensielt ikke vokse så mye denne dagen. I vill tilstand kan det gå timer og dager mellom hver gang laksen spiser, men de opprettholder fortsatt alle funksjoner. Laksen når heller ikke å tømme verken tarm eller fordøyelsessystem på én dag, og vi tar alle nødvendige forholdsregler for å sikre at fiskens velferd ikke påvirkes negativt.

Pause i slaktingen

Trud Berg, kommunikasjonsanvarlig i Nova Sea, sier til Kyst.no at de overvåker situasjonen nøye ute på anleggene, slik at det ikke skal være noen fare verken for folkene eller for laksen, som hun sier er det aller viktigste.

Det er midlertidig pause på Nova Sea sitt slakteri.
Det er midlertidig pause på Nova Sea sitt slakteri.

- Når det gjelder slakteriet har det ikke gått ferger til og fra Lovund idag, og fergeselskapet tar forbehold om at fergene går inntil videre. Går det ikke ferger som gjør at vi kan frakte laksen vår fra Lovund og ut til markedet, så kan vi heller ikke slakte fisk. Det kommer heller ikke fisk med brønnbåt inn til anlegget i dette været. Summen av dette gjør at det vil bli en pause i slaktingen hos oss.

Berg sier videre at de tar sikkerheten på største alvor.

- Når været er slik som nå overvåker vi situasjonen nøye, vurderer løpende ulik risiko vi står ovenfor, og vi har i tillegg hatt en gjennomgang av beredskapen i området, slik at vi vet hva som er tilgjengelig dersom det skulle skje noe, forklarer hun.

Sliter med å få fisken ut

Line Ellingsen i Ellingsen Seafood opplyser til Kyst.no at deres bemanning er på land, og at båter og utstyr er sikret på best mulig måte.

- På slakteriet går selve slakting som normalt, men fly for flyfrakt er kansellert samtidig som vi sliter med å få fisken fra Skrova og videre ut fra Lofoten på grunn av kansellerte ferger og stengte bruer.

Videre forteller Ellingsen at uværet påvirker driften ved at det er stopp i fôring, de får ikke levert slaktefisk og de har ikke bemanning på lokalitet for inspeksjon og opptak av død fisk.

Line Ellingsen, daglig leder i Ellingsen Seafood, forteller at selskapet sliter med å få fisken ut.
Line Ellingsen, daglig leder i Ellingsen Seafood, forteller at selskapet sliter med å få fisken ut.