Statssekretær Roy Angelsen åpnet Cermaqs splitter nye slakteri i Steigen i Nordland.
Statssekretær Roy Angelsen åpnet Cermaqs splitter nye slakteri i Steigen i Nordland.

Cermaq åpnet gigantanlegg

Statssekretær Roy Angelvik åpnet tirsdag Cermaqs 10 mål store nye slakteri og foredlingsanlegg på Storskjæret i Steigen i Nordland.

Publisert

- Det er ikke hver dag man får åpne et nytt foredlingsanlegg. Dette er en stor dag. For meg, for de som jobber i og rundt Cermaq, for Steigen for norsk sjømatnæring og for alle som liker norsk laks rundt omkring i hele verden. Steigen har forstått hva det er vi skal leve av her i Norge, havet, sa Angeltveit under åpningen.

Han roste både kommunen for å tilrettelegge for havbruk og Cermaqs satsing.

- Det er ikke uventet at det er her i Steigen det blir satset. Steigen er nå den eneste kommunen i hele landet som har hele verdikjedene innenfor havbruk i kommunegrensene, sa statssekretæren videre.

55 arbeidsplasser

Anlegget er ifølge Cermaq det mest moderne foredlingsanlegget for laks hva gjelder maskiner og teknologi.

Det nye foredlingsanlegget er totalt på 10 000 kvadratmeter. Selve hovedbygget har en grunnflate på 8000 kvadratmeter, og gir arbeid til 55 personer fra oppstart.

Anlegget har en slakte-kapasitet på ca. 270 tonn pr. skift. Fra januar 2019 monteres i tillegg filetlinje, noe som vil gi arbeid til ytterligere 8 til 13 personer.

- Foredlingsanlegget er designet for å sikre effektiv produksjon og logistikk. Anlegget har full maskinell sporing på hver enkelt fisk gjennom hele linja, fra fisken kommer inn i anlegget til den er ferdig pakket i kasser, sier produksjonsleder for Cermaq Nordland, Truls Hansen.

Det er Baader Norge som har levert hele hovedprosessen i anlegget - fra mottak av fisk til fisken er ferdig pakket i kasser.

- Vi er kjempestolt av anlegget. Dette er “state of the art” og det største anlegget vi har levert vår teknologi til, forteller Petra Baader, president og eneeier av Baader til kyst.no.

Hun understreker at det ikke bare er maskiner de har levert, men også software som sikrer full sporbarhet på fisken.

- Dette blir et utstillingsvindu for oss, legger hun til. 

Reduserer behovet for frakt

I tilknytning til prosessanlegget er det også bygget en kassefabrikk i samarbeid med Cermaqs nåværende leverandør av fiskekasser i Nordland, Løvold Industri.

Dette vil bidra til å redusere behovet for frakt og transport og vil kunne redusere det årlige transportbehovet med 1200 vogntog pr. år tur-retur mellom Bodø og Steigen. Dette tilsvarer 504 000 kilometer, eller 12,5 ganger omkretsen av jorden     

Kassefabrikken har en grunnflate på 2 000 kvadratmeter. Den vil dekke kapasitetsbehovet til foredlingsanlegget, og gir arbeid til 3 ansatte.

Les mange flere detaljer om anlegget i Norsk Fiskeoppdretts septemberutgave.