D-Tech stasjon, selve stasjonen tar liten plass og er helautomatisk.
D-Tech stasjon, selve stasjonen tar liten plass og er helautomatisk.

Desinfiserer absolutt hele rommet i en operasjon

Desinfeksjon er et nytt satsningsområde for oss i Chemco. Vi har akkurat lansert VigorOX som nylig har blitt godkjent av Legemiddelverket til desinfeksjon i oppdrettsbransjen.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Jan Rune Nordhagen, QA og biolog i Chemco
Jan Rune Nordhagen, QA og biolog i Chemco

Chemco som har arbeidet med å registrere to nye desinfeksjonsmidler var på jakt etter systemer for å desinfisere. Så etter mulige selskap å samarbeide med. Etter å ha undersøkt markedet og forskjellige løsninger bestemte vi oss for å kontakte D-Tech. Vi viste at de hadde en stor markedsandel i Polen og hadde hørt om et slakteri som hadde fått god hjelp av systemet i Norge. De fleste systemene på markedet i Norge var bygd på samme lest, og svært mange opplever fortsatt bakterieproblemer. Vi tok det som et signal på at vi burde se etter nye løsninger. Når vi kom i kontakt med D-Tech ble det åpenbart at de satt med andre løsninger enn det som vanligvis brukes i dag, så vi bestemte for å reise til Reykjavik, sier Jan Rune, QA og biolog i Chemco.

På Island ble vi godt tatt imot. Ragnar Olafsson gründer og teknisk direktør for selskapet viste oss systemet i bruk. Han fortalte også om mange kunder som var svært godt fornøyd med systemet. Tåkedesinfeksjon var forholdsvis ukjent for oss, men Ragnar gjorde det klart at deres kjemikalier og deres måte å bygge anleggene på fungerte utmerket. I følge Ragnar handler det først og fremst om å gjøre jobben hundre prosent ordentlig hver gang en skal desinfisere. I de studiene og erfaringene som er gjort med tåkedesinfeksjon har tåkeleggingen enten vært mangelfull, men feil dråpestørrelse eller med kjemi som ikke har vært tilstrekkelig tilpasset. Det er viktig å ha desinfeksjonsmidler som er både effektive nok og samtidig snille nok til å kunne brukes uten bekymringer.

Med bakgrunn i at det nå er flere studier som viser at Listeria kan spres i luften, ved hjelp av bio-aerosoler syntes vi det hørtes fornuftig ut å desinfisere hele rommet fra høyt til lavt. Med D-Tech får en desinfisert hele rommet minst to ganger i døgnet. Det vil en aldri kunne klare med manuell spyling eller med automatiske punktrensesystem.

Fakta om D-Tech

D-Tech er et Islandsk selskap som ble etablert i 2002. Siden den gang har de arbeidet med tåkedesinfeksjon av slakterier, prosesseringsanlegg og fabrikktrålere. I dag har selskapet over 100 installasjoner. De fleste i Polen og på Island, men D-Tech har også installasjoner i Storbritannia, Grønland, USA, Canada, samt på et anlegg i Norge.

Vi spurte også om tåkeleggingen vil medføre problemer med det elektriske anlegget eller med rust? Ragnar svarte at en har aldri opplevd slike problemer og det etter over 100 installasjoner. Han kunne med hånden på hjertet si at der D-Tech har installert systemet, har ingen villet fjerne det igjen! Med D-Tech får kundene rett og slett kontroll over bakteriene!

Bildet viser oppstart av tåkeleggingen, hele desinfeksjonen tar omtrent 10-15 minutter fra start til slutt.
Bildet viser oppstart av tåkeleggingen, hele desinfeksjonen tar omtrent 10-15 minutter fra start til slutt.

D-Tech og Chemco har inngått en eksklusiv samarbeidsavtale om distribusjon, service og installasjon i Norge. Eivind Solheimsnes som er daglig leder av Chemco er godt fornøyd med dette nye samarbeidet. Vi har en lang erfaring med å bygge doseringssystemer for lusebehandling med hydrogenperoksid, og med systemet til D-Tech kan vi trekke videre på kompetansen vi har i organisasjonen. Det er også gøy å representere ledende systemer for desinfeksjon i markedet.

Nå lanserer vi D-Tech noe som gjør at utvider vårt engasjement for desinfeksjon. Målet vårt er at vi fremover skal komme med enda flere produkter som er både miljøvennlige, og lønnsomme for kundene. Med VigorOx kommer vi med et Pereddiksyre middel som garantert kunder kan spare mye på. Med D-Tech kommer vi med banebrytende teknologi og et automatisk system som vil oppleve som lønnsomt i forhold til arbeidstid, vannforbruk og ikke minst på det å slippe nedgradering av fisk på grunn av Listeria.