– I dag selger norsk laks nesten for to amerikanske dollar mer enn sin chilenske tilsvarende og det koster dem ca en amerikansk dollar mindre å produsere hver fisk, sier Drago Covacich.

– Det verste kommersielle året noensinne. Skylder litt på Norge

Den chilenske laksenæringen har lagt bak seg et svært komplekst og utfordrende år. Leder for oppdretterforeningen i Magellan-regionen (region 12) i Chlie, Drago Covacich snakker om de de viktigste hendelsene i 2015, og kommer med noen spådommer for 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et intervju med Kyst.nos søsternettsted Salmonexpert og Fish Farming Expert, beskriver han fiskehelseproblemer som et av de største problemene i chilensk produksjon.

- SRS og lakselus i hovedsak har tvunget oss til gjentatte behandlinger og økte produksjonskostnader. Dessuten pågår det en en sterk norsk markedsføringskampanje som er til skade for de chilenske produkter, sier han.

- I dag selges norsk laks for nesten for to amerikanske dollar mer enn chilensk, og det koster dem ca en amerikansk dollar mindre å produsere hver fisk.

- Er det noen kortsiktig løsning?

- Selvfølgelig finnes det løsninger, men ikke på kort sikt. Utsett av smolt ble kun redusert med en brøkdel i fjor, så den effekten av det vil man ikke se før andre halvår. Nylig har næringen bedt myndighetene om tiltak for å redusere utsettene. For med mindre produksjon bør fiskehelseproblemene kunne reduseres, noe som igjen ville ført til forbedringer i produksjonskostnader. Dernest ville et redusert volum fra Chile kunne få prisene til å øke.

Vanskelig periode fremover

På grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen i selskapene, vil det bli tøffe tak fremover.

- I dette scenariet kan det ikke utelukkes at det vil komme nye fusjoner eller kjøp av enkelte lakseproduserende selskaper.

- Hvordan vurderer du 2015 for regionen Magallanes?

- Totalt var 2015 et meget godt år for selve produksjonen. Vi hadde en 31 prosent økning i slaktevolum, fra rundt 37 000 tonn i 2014, til nesten 50 000 tonn i fjor. I 2016 forventer vi å slakte 70 000 tonn (atlantisk laks og ørret), som vil være om lag 10 prosent av den totale chilenske lakseproduksjonen. I tillegg forventer vi å produsere ca 22 millioner smolt i 2016, forteller han.

Covacich sier at til tross for krisen, vil inntektene til næringen i regionen i Magallanes være ca. 200 millioner amerikanske dollar.

- Vårt bidrag til den regionale BNP er tydelig. Vi har potesnial til å vokse uten nevneverdige bekymringer, ettersom de store avstandene mellom lokalitetene ikke medfører de samme utfordringene som i andre regioner, sier Covacich til Salmon Expert.