Gründere bak sjømateksportøren Fram Seafood Marit Sivertsen og Ole Kristian Kjellbakk er fornøyd med innsatsen i året som gikk. Foto: Rune Nilsen.

Ønsker å øke sjømateksporten fra Nord-Norge

Fram Seafood solgte åtte tusen tonn fisk for nesten en halv milliard norske kroner i 2018. De håper å fortsette utviklingen og satser på å få et godt miljø for sjømateksport i Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fram Seafood er en av få sjømateksportører i Nord-Norge. Selskapet holder til i Bodø og eksporterer hovedsakelig laks.

Fram Seafood:

  • Ble stiftet i februar 2018 og er en av to sjømateksportører i Bodø.
  • Marit Sivertsen og Ole Kristian Kjellbakk eier 18 % av selskapet hver. Nyhamn har 34 %. Lakseprodusentene Salaks, Ellingsen Seafood og Kvarøy Fiskeoppdrett har 10 % hver. 
  • Lokalisert i Bodø og har fire ansatte
  • Har omsatt for nesten en halv milliard, og har 4,7 millioner i driftsinntekter

God aktivitet

I februar i fjor bestemte Marit Sivertsen (35) og broren hennes Ole Kristian Kjellbakk (38) seg for å starte selskapet Fram Seafood. Søskenparet har lang erfaring innenfor næringen og jobbet tidligere for Polar Quality, som også har kontorer i Bodø.

Det har gått ett år siden Fram Seafood solgte sin første fisk, og Kyst.no har snakket med gründer og salgssjef Marit Sivertsen om deres første driftsår.

Sivertsen forteller at de hadde en rolig start, men at aktiviteten i selskapet økte utover året.

- Det er jo masse som må på plass når man skal starte et eksportselskap. Men vi kom egentlig ganske kjapt i gang og fikk de fleste godkjenningene på plass veldig snart.

Salgssjef Marit Sivertsen forteller at de solgte åtte tusen tonn laks i fjor. Foto: Therese Soltveit.

Eksporterer til tre kontinenter

35-åringen er veldig fornøyd med innsatsen i deres første år så langt, og sier at de solgte mer fisk enn de hadde trodd de skulle gjøre.

- Er du fornøyd med første året?

- Ja, det vil jeg si, selvfølgelig kunne ting vært bedre, men det kunne jo gått verre også. Vi har vært her i denne næringen i noen år nå, og kjenner godt til hvilken jobb som ventet oss, og jeg føler jobben er godkjent, sier Sivertsen.

Hun forteller at de har sikret seg flere kontrakter nå, men Sivertsen vil ikke gå nærmere inn på hvem det er og hvor mange kontrakter de har.

- Men vi har kunder i hele Europa, litt i USA og i Asia. 

Fram Seafood håper å øke salget til neste år. Foto: Rune Nilsen.

Tar ett steg av gangen

Selskapet solgte fisk for nesten en halv milliard norske kroner i 2018, og de satt igjen med 4,7 millioner i driftsinntekter. Til sammen har de solgt 8000 tonn laks og «noen biler» med hvitfisk, dette håper Sivertsen å kunne forbedre i framtiden.

- Vi håper å øke salget og at det kan bli mer av både laks og hvitfisk i framtiden. Men vi må bare ta ett steg av gangen og konsentrere oss om å få på plass et gode løp for laksen slik at vi føler at vi står på stødig grunn og utvikler framover. 

Det beste for kundene

Hverdagene for salgssjefen er ganske travle og kan også være utfordrende. Sivertsen jobber for å holde kontakt både med leverandører og kunder og må til enhver tid være oppdatert om hva som skjer i markedet.

- Det er ikke bare bare når man jobber med biologi. Ting går ikke alltid som man har planlagt, både når det gjelder laks og hvitfisk. Noen ganger er fisken større og noen ganger så er den mindre. Det kan være dårlige værforhold eller en ferge som ikke går, da må man kjapt finne løsninger og gjøre endringer som kan passe for alle.

Fram Seafood har fine lokaler i sentrum av Bodø, og ønsker å sende enda mer fisk fra Nord-Norge ut i verden. Foto: Rune Nilsen.

Vil ha like godt miljø som på Vestlandet

Foreløpig så er det bare to selskap som driver eksport i Bodø – Fram Seafood og Polar Quality, ellers er det noen få selskap i Tromsø. Fram Seafood har store ambisjoner i fremtiden og håper å videreutvikle sjømateksporten fra Nord-Norge.

- Vi har lyst til å etablere et godt selskap i Nord-Norge. På Vestlandet har de en god kultur for salg av sjømat, det er noe vi må få til her i Nord-Norge også, vi har jo alle ressursene rundt oss, sier hun avslutningsvis.