Malapterus reticulatus. Foto: Daniel Nieto.
Malapterus reticulatus. Foto: Daniel Nieto.

Fremskritt i leppefiskprosjekt

Ifølge initiativtakerne til prosjektet har bruken av leppefisken Malapterus reticulatus hatt gode resultater i et forskningssenter i Chile.

Publisert

Prosjektet er ledet av Direktoratet for FoU og Cermaq og ble startet i desember 2016. Det samfinansieres av selskapene Cermaq og Innova de Corfo.

Hovedformålet med prosjektet er produksjon av unge individer Malapterus reticulatus som skal benyttes i forbindelse med å kontrollere lakselusen Caligus i den chilenske laksenæringen, og dermed generere et komplementært verktøy til de som allerede er i bruk. Kontroll på Caligus er en av de største utfordringene innen hygienekontroll.

Doktorgradsstudent Daniel Nieto forteller at på nåværende tidspunkt er kjemiske produkter eneste måten å håndtere problemet på, og derfor har initiativet oppstått for å implementere et mer miljøvennlig, lavere kostnad og mer effektiv kontrolltiltak som gir bedre resultater.

Malapterus reticulatus er en naturlig fisk i Juan Fernández-skjærgården, der den er kjent som "Vieja". I 2014 og 2015 ble det tatt med fisk til et marint forskningssenter i Puerto Montt-området, og deres evne til å fjerne Caligus ble testet med gode resultater, ifølge talsperson for prosjektets.

Les hele saken her hos Kyst.no sitt søsternettsted.