Illustrasjonsfoto.

Selskap solgte halvt tonn laks med listeria

Det danske fiskeselskapet Varde laks solgte et halvt tonn laks som hadde fått påvist listeria. Selskapet er nå blitt bøtelagt 60 000 kroner for å ikke ha kontroll på mattrygghet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En av Danmarks største fiskeselskaper, Varde laks, har blitt bøtelagt 60 000 kroner for å selge tre partier på tilsammen et halvt tonn laks, selv om de visste at de inneholdt listeria, skriver Nordjyske.dk. 

Listeria kan være ekstremt farlig. Det ble i 2014 funnet listeria i rullepølser fra Jørn A, som kostet 17 dansker livet.

Ingen er så langt blitt syke

LISTERIOSE: Slik ser Listeria-bakterien ut. Foto: Lommelegen.no

- Ingen kunder er i henhold til DVFA bli syk av listeria i denne saken. De får boten, fordi de tre ganger har solgt partier med laks, selv om de hdde fått tatt prøver som testet postivt for listeria. De har dermed skapt en risiko for forbrukere både i Danmark og i utlandet. Det er en ganske alvorlig sak, derfor har de også fått en meget høy bot, sier seksjonsleder ved DVFA Jylland Eva Rosenørn til avisen. 

Varde Laks sier det er deres første tilbakekallelse av laks på 25 år. De mener, at de ikke har blitt veiledet om at myndighetene har innført enn nulltoleranse for listeria. Ifølge virksomhetens egne prøver var der langt mindre listeria i laksen ved siste holdbarhetsdag end EU’s grenseverdier, forklarer medeier Thomas Jakobsen.

- Vi opplever denne saken som urimelig. Varen er ikke farlig, og vi er ikke redd for at noen mennesker skal bli syk av å spise vår laks. Men vi arbeider for å få en nulltoleranse, sier Jakobsen til den danske avisen.

I 2014 ble det registrert totalt 29 tilfeller av listeriose i Norge, hvor de fleste var over 70 år. Listeria rammer oftest personer over 60 år eller pasienter med svekket immunforsvar.

FHF gikk i januar ut å sa de søker etter nye metoder i kampen mot listeria.

De skriver at listeria vokser ved lave temperaturer og har evne til å etablere seg i produksjonsmiljøer og utstyr. God produksjonshygiene og rutiner på alle nivå i en bedrift er en absolutt forutsetning for å oppnå kontroll med bakterien. Likevel ser man at dette ikke er tilstrekkelig for å sikre at laksen er fri for listeria. For å oppnå ønsket kontroll er det derfor behov for ytterligere tiltak – og FHF har nå en ny satsing der man skal få kunnskap om virkegrad og begrensninger samt kost-nytte vurderinger for anvendelse av ulike teknologier og metoder for å redusere listeria på røkt og fersk laks.

Fakta: 

  • Listeria er en bakterie-slekt som inneholder sju arter.
  • Listeriose (infeksjon med listeria-bakterien) er vanligvis en tilstand uten symptomer, eller den gir et influensaliknende sykdomsbilde.
  • Hos risikogruppene kan den gi alvorlig sykdom. Listeriose er en sjelden sykdom. I Norge ble det i perioden 1995-2004 årlig meldt mellom ni (1998) og 21 (1997 og 2004) tilfeller av listeriose; totalt 168 i hele perioden og for perioden 1977-2003 ble det meldt 289 tilfeller. Sannsynligvis er det betydelige mørketall, dvs. uoppdagede tilfeller. (Fakta: Wikipedia)

Disse er spesielt utsatt for listeria: 

  • Små barn under to år
  • Gravide og deres fostre
  • Eldre
  • Alkohol- og andre rusmisbrukere
  • Personer med nedsatt immunforsvar