Solveig Nygaard, veterinær og daglig leder i Fomas. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Ser mer deformiteter

Frisk Fisk: - Vi ser flere deformiteter på fisken, og føler vi bare har sett toppen av isfjellet. Dette følger vi nøye med på, men jeg har ingen forklaring enda, uttalte veterinær Solveig Nygaard fra Fomas, under hennes status på fiskehelse i Hordaland og Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hun fortalte at de har sett en god del skjelettdeformiteter etter slakt på H15-fisken.

- Dette bruker vi nå mye tid på å kartlegge. Ved obduksjon ser vi innvoksing av bruks og bindevev i fileten og på røntgen ser vi sammenpressede knokler, forklarte Nygaard.

Hun karakterisere deformitetene som et stort og voksende problem.

- Jeg følger vi ennå bare har sett toppen av isfjellet. Hva som er årsaken tør jeg ikke si noe om ennå.

Gjelleproblemer, PD og lakselus

Av andre fiskehelseproblemer i området i fjor dro hun frem gjelleproblemer.

- Det er ofte en utfordring om høsten. Vi så i fjor noen problemer i anlegg i ytre strøk. Men folk er blitt mye flinkere på å ha kontroll på gjellescoore. Det gjør at det er enklere for oss å risikovurdere om vi må behandle. Dette gjorde at det derfor var veldig få behandlinger i fjor høst, sammenlignet med årene før.

For PD sin del la hun ikke skjul på at fiskehelsetjenesten så veldig mange påvisninger i hennes område.

- Men det er stor forskjell i dødelighet. Det er anlegg med PD og lite lakselus, som håndterer fisken lite og kan slakte til slutt 95 % av den fisken som ble satt ut. Andre enkeltanlegg kan ha store problemer. Hvorfor det er sånn, vet vi ikke med sikkerhet. Men at en PD-påvisning med påfølgene lusehåndtering ikke er bra, er nesten alltid dårlig.

For lakselus melder hun om en stor utvikling i  positiv retning.

- Vi følger mye med på ikke medikamentelle metoder sammen med oppdretterne. Derfor ser vi en klart fallende kurve når det gjelder medikamentelle behandlinger i Hordaland de siste tre årene. Rogaland henger litt etter, fordi de har hatt en lengre periode med følsomme lus, men vi ser samme tendens der og, oppsummerte Nygaard.