De som hadde et høyere nivå av omega-3-fettsyren DHA i blodet da de var 17 år, hadde 56 prosent lavere risiko for å ha psykose ved testen syv år senere. Illustrasjonsfoto: Norges sjømatråd

Studie: Lavt omega-3 gir økt risiko for psykose

En irsk studie viser at ungdommer med høyere nivåer av omega-3-fettsyrer i blodet hadde lavere risiko for å utvikle psykotisk lidelse i tidlig voksen alder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

NTB skriver i en sak at forskere fra Irlands største medisinske fakultet, ved Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI), har ledet studien som er publisert i Translational Psychiatry og omtalt i Medical Xpress.

Mer enn 3 800 personer født på 1990-tallet er vurdert for psykoser, depresjon og generalisert angst, først da de var 17 år og deretter ved en alder av 24 år.

Ved begge anledninger ble det samlet inn blodprøver. Forskerne målte nivået av omega-6-, og omega-3 fettsyrer.

Da testpersonene var 17 år, var det lite som tydet på noen sammenheng mellom nivået av de ulike fettsyrene i blodet og den mentale helsen.

Da de var 24 år, var det imidlertid en endring. 24-åringene med psykose, depresjon og generell angstlidelse hadde uforholdsmessig høye nivåer av omega-6 i blodet sammenliknet med dem som ikke hadde disse lidelsene.

Forskerne fant også en annen mulig sammenheng. De som hadde et høyere nivå av omega-3-fettsyren DHA i blodet da de var 17 år, hadde 56 prosent lavere risiko for å ha psykose ved testen syv år senere.