Antonio Ramiro er kommersiell leder for Elanco Aqua i Europa. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Nå kan Elanco si at PD-vaksinen virker lengre

Før kunne de bare fortelle at vaksinen beskyttet i 3 måneder. Nå har EU-kommisjonen gitt dem godkjenning til å hevde at den gjør det i opptil et helt år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elanco forteller i en pressemelding at EU-kommisjonen har utvidet legemiddelselskapets markedsføringstillatelse for DNA-vaksinen Clynav. Tillatelsen indikerer økt varighet av beskyttelse, fra dagens tre måneder, til 12 måneder mot pankreassykdom (PD) hos vaksinert laks.

Den nye indikasjonen er tolv måneders varighet av beskyttelse mot veksthemming og reduksjon av organskader i hjerte, bukspyttkjertel og muskulatur forårsaket av Salmonid alfavirus, subtype 3 (SAV3).

Godkjenningen fremkommer i en oppdatert preparatomtale og er vedtatt av den Europeiske kontrollkomiteen for veterinærpreparater (CVMP).

- Vi er stolte over å tilby vaksinen til norsk havbruksnæring med formell godkjenning av mer langvarig effekt, sier Antonio Ramiro, kommersiell leder for Elanco Aqua i Europa i pressemeldingen.

De kaller dette er en viktig oppnåelse.

De siste to årene har det ifølge Elanco vært en økt etterspørsel etter vaksinen og med denne utvidede markedsføringstillatelsen, forventer de at trenden skal øke.

Siden 2018 har nærmere 135 millioner laks i Norge blitt immunisert med Elancos vaksine mot PD.

Elanco viser til at det de siste par årene være en nedgang i Norge i antall påviste tilfeller. I 2019 var det 152 påviste tilfeller av PD i Norge, mens Veterinærinstituttet per utgangen av september i år opplyser om bare 87 bekreftede tilfeller.

Fra 1. juli i år må all laksefisk som settes ut i området fra Taskneset (Fræna) i sør til Langøya på Kvaløya (Sømna) i nord, ha gjennomgått obligatorisk vaksinering mot PD.