Paul Negård, Antonio Ramiro og Ragnar Thorarinsson i Elanco er fornøyd etter lanseringen på Akvariet i Bergen.Foto: Elanco

Elanco sin DNA-vaksine offisielt lansert

I slutten av fjoråret begynte Elanco å selge sin DNA-vaksine mot PD til norske legemiddelgrossister. Nå røper produsenten at de ser om DNA-vaksiner også kan utvikles for andre fiskesykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elanco lanserte nylig Clynav for fiskehelsepersonell og veterinærer på Akvariet i Bergen. Vaksinen er Europas første godkjente DNA-baserte vaksine for produksjonsdyr.

Antonio Ramiro som er  leder av Aqua i Norge i Elanco, forteller til Kyst.no at de begynte å utvikle DNA- vaksiner i 2001.

- Vi begynte å jobbe med PD i 2005, opplyser han, og er tydelig stolt av å ha oppnådd milepælen med både utvikling og lansering av vaksinen, ettersom da de startet av utviklingen vandret i ukjent territorie.

- Vi har banet vei for en ny teknologi. Vi håper at folk om 10 år vil huske PD som noe man hadde før som et resultat av at de tok i bruk Clynav, legger han til.

Brukes Sør-Norge

Ramiro forteller om stor interesse og er veldig fornøyd med etterspørselen så langt, men hvor mange vaksinedoser de har solgt kan han imidlertid ikke kommentere. 

- Vaksinen har blitt brukt i sør- og midtre region av Norge, legger han likevel til.

Ramiro tror vaksinen kan gi kontroll med PD allerede til neste år, og har tidligere uttalt at de vil oppdatere pakningvedlegget til vaksinen ettersom nye data viser vaksinen har lengre effekt enn de tre månedene som er oppgitt.

- Når tror du at informasjonen om dette vil bli oppdatert?

- Det er vår hensikt å oppgradere etiketten for å gjenspeile vaksinenes varighet gjennom fiskens livssyklus og patologi tidslinjen. Dette er en reguleringsprosess, og vi vil samarbeide med myndighetene for å gjennomføre oppgraderingen.

- Kunne Elanco tenke seg å bruke denne teknologien for å utvikle samme type vaksine for andre virus i bransjen?

- Ja. Vi tester bruken av teknologiplattformen mot andre patogener nå, sier han.

Lansert i Bergen

DNA-vaksinen mot PD ble godkjent av EU-Kommisjonen og Legemiddelverket i fjor, men den offisielle lanseringen fant sted ved Akvariet i Bergen onsdag 14. mars på et arrangement for fiskehelsepersonell.

- Dette har vi gledet oss til lenge. Vi vet at mange av våre kunder og partnere er nysgjerrige. Men også for oss internt i Elanco er dette en milepæl. Markeringen var en stor dag for alle som har stått på gjennom årene med utviklingen av vaksinen. Og Bergen er en fantastisk by å ha et slikt arrangement i, sa Antonio Ramiro, om lanseringen i en pressemelding.

Vaksinen er en injeksjonsvæske for aktiv immunisering av atlantisk laks, som skal redusere hemming av daglig tilvekst, samt redusere dødelighet og lesjoner i hjerte, pankreas og skjelettmuskulatur forårsaket av PD etter smitte med salmonid alfavirus subtype 3 (SAV3).