Cato Lyngøy har tidligere uttalt at han tror det vil gå raskere å få realisert "egget" i storskala med Marine Harvest som aktiv medspiller. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Gleder seg til å komme i gang med ny fase for "Egget"

Cato Lyngøy som er gründeren bak «Egget», er stolt over at de får muligheten til å realisere hele fem egg. - Tildelingen av seks tillatelser viser at det er politisk vilje til å gjennomføre en grundig utprøving, sier han. Det første pilot-«Egget» skal etter planen sjøsettes allerede neste år. Men Marine Harvest ville egentlig ha 14 tillatelser, så om det hele blir kommersielt realisert er ennå usikkert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tirsdag ble det klart at Marine Harvest fikk seks tillatelser for utviklingskonseptet «Egget», utviklet av Hauge Aqua. Daglig leder i sistnevnte selskap, Cato Lyngøy, forteller at dette er en gledelig nyhet for både Hauge Aqua og for prosjektet.

Les også: Marine Harvest får utviklingstillatelser til fem "Egg"

- Nå gleder vi oss til å komme over i en ny fase! Det er utrolig godt at det er truffet endelig vedtak på søknaden og at rammene for utviklingsprosjektet nå er kjent, sier Lyngøy til kyst.no.

Han mener videre at tildelingen av seks tillatelser viser at det er politisk vilje til å gjennomføre en grundig utprøving av Egget.

- Også i kommersiell skala. Det takker vi for, sier Lyngøy.

- Vi er bare utrolig stolte over at teknologien vår har blitt vist så stor tillit og nådd opp i en meget tøff konkurranse, legger han til.

Fisk i pilot til neste år

Videre påpekes det at fokuset fremover rettes mot å omsette tilliten fra departementet til resultater.

- Vi har mye å bevise og har benyttet ventetiden godt til å forbedre piloten på 4000 kubikkmeter som etter planen skal i sjøen i slutten av 2018.

Det kommersielle Egget, har til sammenligning en størrelse på 22 000 kubikkmeter.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland forteller de skal i dialog med Hauge Aqua. Foto: Pressefoto/MH.

- Sammen med Marine Harvest og Mundalgruppen skal vi jobbe knallhardt for å realisere potensialet i Egget med de tillatelsene som idag er gitt, legger han til.

- Skal se på mulighetene

Kommunikasjonsjef i Marine Harvest Ola Helge Hjetland, forteller de setter pris på at NFD har kommet dem litt i møte og innvilget flere tillatelser enn det de i utgangspunktet fikk.

- Vi skulle selvsagt sett at vi fikk alle 14 da det var det vi søkte, om men er i alle fall glade for at NFD også har tro på teknologien, sier Hjetland til kyst.no.

- Tidligere har Marine Harvest sagt at de vil ha 14 tillatelser for å realisere konseptet. Er de seks tildelte nok?

- Det skal vi se på. Nå skal vi sette oss ned med Cato Lyngøy og Hauge Aqua og diskutere videre fremdrift for prosjektet, hvilke muligheter som er, og kommer tilbake til dette seinere, sier Hjetland.