Eva Maria Kristoffersen har nå jobbet 40 år i havbruksnæringen og sier hun aldri drømte om å ende opp der. Foto: Marius Fiskum

- Innsatsen vises ikke alltid på det økonomiske

Daglig leder Eva Maria Kristoffersen i Egil Kristoffersen & Sønner AS forteller at tiltakene de gjør ikke alltid kan leses ut fra tallene deres. I 2018 har selskapet et stort fokus på miljø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Familieselskapet gjør det godt om dagen, og i fjor hadde de rekordresultater med en omsetning på 417 millioner mot 132 millioner året før.

Driftsresultatet var i 2017 på 125 millioner kroner, en oppgang på 76 millioner fra 2016.

Håper at prisene ikke går ned

Kristoffersen sier til Kyst.no at de er svært fornøyd med driften om dagen.

Egil Kristoffersen & Sønner leverte et solid regnskap i fjor. Nøkkeltall for selskapet i 2016 og 2017:

- Fisken ser bra ut og helsestatus ser bra ut. Da får vi håpe at prisen ikke går så langt ned at det ikke blir så artig høst. Det er ikke alltid det er samfall med at du selv syns du har et supergodt produkt og prisnivået. Vi er såpass små at vi ikke påvirker verdensprisen på laks.

Hun mener at innsatsen ikke alltid vises på det økonomiske.

- Det kan vise seg på andre områder. Det tror jeg er litt viktig å ha innsikt i for bedriften og skjønne det.

Kristoffersen er spent på om lakseprisen holder seg rundt 50, og sier at det å spå lakseprisen nesten er like ille som å beskrive seg selv.

- Man bommer uansett hva man sier, og det gjør alle. Hadde noen visst det hadde de virkelig vært rik. Vi har hatt ganske mye uttak, så det er ikke nødvendigvis sånn at det er så mye fisk igjen til høsten.

Året for miljø

Selskapet har gjort mye allerede i år i forhold til målsettinger de har. De har blant annet satt opp nytt administrasjonsbygg som nylig er blitt tatt i bruk.

- Målet for høsten er å øke kapasiteten på slakteri. Vi har et lite slakteri, og har gjort noen nye investeringer for å få bedre effektivitet der.

Selskapet har også iverksatt flere tiltak for å bli bedre på miljøsiden.

- Vi har gjort tiltak på sortering av søppel og gjenvinning. Vi har montert søppelkasser for sortering i båter slik at taustumper og den type ting ikke kommer ut i havet og vi har fokusert på dette med plast.

Hun understreker at 2018 er et år der selskapet skal ha ekstra fokus på miljø.

- Det har vært artig. I byggeprosessen var jeg helt klar på at jeg skulle ha teppe av resirkulert not, slik at jeg kan vise folk hvordan søppelet kan bli til et flott produkt til slutt.

- Vi jobber også med å få smoltanlegget som vi eier selv opp på en god drift, det ser egentlig bra ut. Så jobber vi med et annet smoltanlegg som vi bare er deleier i, Lødingen fisk. Der jobber vi for å få på plass vannrettigheter, men det ser ut som det ordner seg. Målet er egentlig hvert år å holde beina på jordet og få til en god drift, summerer hun.

Oppdrettselskapet er en av få aktører i landet som har sertifisering for å gjøre kontroll og egne reparasjoner av nøter. Les mer om dette her. 

Eva Maria Kristoffersen på merdkanten. Foto: Leif N Pedersen.

Kristoffersen er i tillegg til å være daglig leder også majoritetseier i Egil Kristoffersen & Sønner AS i Bø i Vesterålen. Hun har sittet i sjefsstolen i selskapet som bestefaren bygget opp, siden 2008, og forteller til Kyst.no at det slettes ikke stod skrevet i stein at hun skulle velge denne karrieremuligheten.

- Det går veldig fort

Kristoffersen sier det har vært en stor utvikling siden hun først kom inn i bransjen, og særlig da på det tekniske, samt kunnskap når det gjelder biologi.

- Det går veldig fort, men det er også vanskeligere og vanskeligere å være en liten næringsaktør oppe i dette her. Det stilles akkurat de samme kravene til oss som det stilles til de store selskapene, og da er det krav både til teknologi og andre ting. Ikke minst også økonomiske muskler som vi kanskje ikke har forutsetninger for å ha, forteller hun.

Det kjekkeste med jobben mener Kristoffersen er at det er interessant, samtidig som det stadig vekk skjer utvikling i oppdrettsnæringen.

- Man er tett på og får lov å være med å påvirke det som skjer. Det er et godt samhold, og vi har folk som er veldig seriøs, fornøyde med jobben sin og gjør en kjempe innsats. Det syns jeg er det kjekkeste. Folk bryr seg, summerer hun.

Skurker og banditter

Hun sier til Kyst.no at jobben hennes er hektisk og stressende, men at hun synes det bare er morsomt.

- Det mest utfordrende med jobben er at lovverket vi skal forholde oss til forandrer seg hele tiden. Og det er ikke bare innenfor ett felt, det er innenfor alle felt. Jeg synes også det er mer og mer holdning mot at næringslivsaktører er skurker og banditter alle mann, men jeg kjenner meg ikke igjen i det. Det synes jeg på et personlig plan er utfordrende.

Kristoffersen tilbringer mesteparten av arbeidsdagen sin på kontor, men kunne gjerne tenkt seg at hun hadde mer tid til å være på merdkanten.

- Hver gang når jeg føler jeg har tid, kommer det noe nytt. Et nytt regelverk eller noe nytt å forhold seg til som jeg må rydde opp i. Jeg føler at jeg fanges litt i det, sier hun.

Ansatte i Egil Kristoffersen & Sønner på merdkanten. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner.

Les også: Egil Kristoffersen og sønner kan måtte redusere MTB grunnet lusetrøbbel

Ønsker du å bli bedre kjent med Eva Maria Kristoffersen og samtidig få vite hvilke spesielle bonuser de ansatte får? Hva gjør hun helst på fritiden? Og klarer hun å legge bort jobben når hun har fri? Følg med i neste utgave av NF der vi har gjort et portrettintervju med henne.