Daglig leder Eldar Arne Henden t.v og markedssjef Reidar Nygård t.h.

Tror «Label Rouge» vil gi gode resultater på sikt

Pure Norwegian Seafood hadde i fjor et vanskelig driftsår. - Hovedleverandørene våre hadde problemer med å levere fisk, grunnet PD. Dette førte til at vi ikke fikk tak i nok råstoff, sier daglig leder Eldar Arne Henden til kyst.no. Men han har likevel stor tro på stabil leveranse og en høyere pris for den kvalitetssertifiserte «Label Rouge»-laksen fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Averøy-bedriften har de senere årene vært de eneste norske lakseprodusentene med det franske høykvalitets varemerket "Label Rouge". Nå vil de i samarbeid med Namgam, om å produsere «Label Rouge» i Smøla.

Pure Norwegian Salmon ble etablert i september 2010 og gründer Eldar Arne Henden kan vise til en kraftig vekst de senere årene. Men 2015 skulle vise seg å bli tøffere for selskapet som opplevde at en av hovedleverandørene av «Label Rouge» laksen fikk påvist PD. Hendelsen førte til seks måneders lammelse for selskapet.

Selskapet PNS har stor tro på «Label Rouge» laksen deres, og mener den på sikt vil gi en høyere inntjening enn "vanlig" kommersiell laks. Foto: Pure Norwegian Seafood.

- Hovedleverandørene våre hadde problemer med å levere fisk, grunnet PD. Dette førte til et betydelig redusert volum og mindre råstoff enn ventet i 2015 og deler av 2016. Dette er noe av årsaken til at vi fikk et lavere driftsresultat og en lavere omsetning i 2015 enn tidligere antatt, utdyper han.

Selskapet omsatte i 2014 for 119,8 millioner kroner, men gikk ned til 108,5 millioner i 2015. Dette tilsier en nedgang på cirka 11,5 millioner.

Driftsresultatet til selskapet var 3,3 millioner i 2015 og gikk ned 2,1 millioner fra 2014.

Unntakstilstand 

«Label Rouge» markedet mener han er relativt jevnt, og forklarer videre at selskapet eksporterer den sertifiserte laksen til både Frankrike og Sveits.

- Vi har også litt salg av laksen i Norge, legger han til.

Bedriften er eneste lakseslakteri og eksportør av oppdrettsfisk på Nordmøre, de har også gjennom datterselskapet Pure Farming hatt en konsesjon i 2014 og 2015, hvor de produserer «Label Rouge» laks.

«Label Rouge» laks må gjennomgå strenge kvalitettester for å få kvalitetsmerket. Foto: Pure Norwegian Seafood.

- 2016 har så langt vært en unntakstilstand, der faktisk «Label Rouge» laksen er billigere enn spotprisen, noe som også gjorde at vi fikk en lavere omsetning, forklarer han. 

Selskapet satser i 2016 på tre konsesjoner med den denne type kvalitetssertifisert laks, og ønsker i større grad å produsere i egen regi.

Tenker fremtidsrettet

Sett over lengre tid mener Henden at selskapet tjener på å ha sertifisert laks, da de på sikt ser for seg at dette vil gi enn høyere kilopris enn tradisjonell kommersiell produsert laks.

Pure Norwegian Seafood-sjefen ser frem i tid og ser store muligheter for å utvide salget til USA.

- Det er noe vi har i bakhodet, og vurderer. Vi har mange interessante ting som skjer foran oss, og gleder oss til utviklingen, forklarer Henden.

Selskapet tar ikke noe utbytte fra selskapet, fordi de ønsker å styrke selskapet.

- Vi vil og har hatt fokus på å bygge opp slakteriet vårt og støtteaktivitetene våre. Vi har allerede investert 30 millioner kroner i fjor på nytt fryseri og lager, dette påvirket også regnskapet fra 2015, legger han til.

Hovedkvarteret til selskapet er etablert på Averøy. Foto: Pure Norwegian Seafood.
  • I 2014 etablerte Pure Norwegian Seafood sammen med lokale aktører et oppdrettsselskap, Pure Farming, som driver oppdrett av Label Rouge-laks på Gaustad i Eide kommune.
  •  I dag har Pure Norwegian Seafood 30 ansatte.
  • Bedriften er eneste lakseslakteri og eksportør av oppdrettsfisk på Nordmøre. De slakter også kveite for nabobedriften Nordic Halibut.
  • Selskapet selger og eksporterer laks til ferskvaremarkedet og til ledende røykerier i Norge, Frankrike og Sveits.
  • I tillegg til «Label Rouge» laksen produserer selskapet i samarbeid med Pure Farming konsumrogn av atlantisk laks, både til videreforedling og direktesalg.