Sigmund Bjørgo, norges Sjømatråd sin fiskeriutsending i Kina. Foto: Norges Sjømatråd

- Kineserne villig til å betale 100 kr kiloen

Sjømatutsending Sigmund Bjørgo i Kina sier til kyst.no at det er storlaksen kineserne er interessert i. - De er villig til å betale opp mot 100 kr kiloen for laksen, sier Bjørgo til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det ble tidligere i dag kjent gjennom at markedsforholdet mellom Kina og Norge skal normaliseres, noe som innebærer åpning av fiskeeksport til landet. Norges Sjøamtråd sin fiskeri og -sjømatutsending Sigmund Bjørgo i Kina, sier til kyst.no at han er veldig positiv til åpningen av fiskeeksport til Kina.

Han sier innledningsvis at vi først må se hvor raskt åpningen faktisk vil føre til markedsadgang.

- Det er mange lag med utfordringer her, men jeg er veldig positiv, legger han til.

Les også: -Eksportører glade for Kina-åpning

Vekst i markedet siden 2010

Etter at markedet har vært lukket de siste seks årene har det skjedd en del i det kinesiske markedet, ifølge sjømatutsendingen.

- Det er et betydelige potensiale. Før 2010 var ikke markedet i Kina stort, men ting har skjedd. Det har nå vokst opp til rundt 70,000 tonn, i forhold til bare 15-20 tonn i 2010, og vi fikk ikke tatt del av den veksten.

Norge og Kina har gjenopptatt sine politiske samtaler, det betyr mest sannsynlig at norsk lakseeksport igjen kan frakstes til Kina. Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit. 

Bjørgo er klar på at norsk laks er i en særstilling i det kinesiske markedet, og med samme markedsadgang vil norsk laks, ta over en betydelig markedsandel.

- Oppsiden er absolutt til stede. Vi vet at forbrukeren, kokken og de fleste i hele det kinesiske markedet prefererer norsk laks.

Å komme tilbake til en markedsandel på 94 prosent på fersk laks, slik det var i 2010 mener han blir vanskelig. Men å ta stor andel tror han likevel er fullt mulig, selv om Chile har tatt over mye av markedsandelen, sammen med Færøyene, Skottland, og Canada.

- Hvis Norge får lik markedsadgang, så tror vi at norsk laks konkurrerer godt, på grunn av at norsk laks er preferert gjennom hele verdikjeden.

Villig til å betale opp mot 100 kr kiloen

- Vil laksen flyttes fra EU til Kina?

- Det blir spennende å se hvordan flyten går nå, de asiatiske markedet og kineserne har vært villige til å betale mer. Laksen må tas fra de andre markedene.

Han forteller at 90 prosent av laksen går til rått konsum, oftest på restaurant, det gjør at prisen blir høyere.

- Det er nettopp storlaksen 6 kilo+ de er mest interessert i, og de er villig til å betale opp mot 100 kr kiloen for laksen.

Når det gjelder ørreteksporten har han ikke like klare forventninger.

- Vi ser at ørreteksporten har gått litt opp den siste tiden, men så langt er den ikke like godt kjent i det kinesiske markedet, stadfester Bjørgo.