Norsk laks er vinneren i Sverige og dominerer. - Norsk laks har 98 prosent markedsandel i Sverige, så det meste som spises er norsk fisk, sier Line Kjelstrup, Norges Sjømatråds fiskeriutsending i Sverige. Foto: Norges Sjømatråd.

Norsk laks er vinneren i Sverige

- Svenskene er glade i laks. Norsk laks har 98 prosent markedsandel i Sverige, så det meste som spises er norsk fisk, sier Line Kjelstrup, Norges Sjømatråds fiskeriutsending i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeriutsendingen sier at julen er en stor sesong for røkt og gravet laks. I denne perioden øker andelen som kjøper ulike lakseprodukter til husholdningskonsum.

- Svenske er glade i laks. Norsk laks har 98 prosent markedsandel i Sverige, så det meste som spises er norsk. I 2014 var det 18 prosent av den svenske befolkningen som kjøpte røkelaks i desember. Det var i gjennomsnitt ni prosent av den svenske befolkningen som kjøpte gravet laks i desember 2014, sier Kjelstrup til kyst.no. (Norges sjømatråd/ GFK Sverige)

T.o.m. november 2015 har Norge eksportert laks for 2,3 millarder til Sverige, som utgjør 41301 tonn. Eksporten av ørret tilsvarer 23,5 millioner kroner og 503 tonn fisk.

Hun sier det er mange som graver sin egen laks, slik at salget av fersk laksefilet også spises som gravet.

- Vi har ikke fått tall for desember så vi kan ikke være så spesifikk, men kan si noe om trendutviklingen i Sverige. Fryst naturell laks kjøpt til husholdningskonsum holder seg relativt stabilt i konsum, og har gjort det de siste årene, om lag 6000 tonn blir eksportert til Sverige, sier fiskeriutsending Line Kjelstrup.

- Fryst naturell laks kjøpt til husholdningskonsum holder seg relativt stabilt i konsum, og har gjort det de siste årene, om lag 6000 tonn blir eksportert til Sverige, sier Line Kjelstrup, fiskeriutsending i Sverige. Foto: Norges Sjømatråd.

Hun sier verdien av norsk laks eksportert til Sverige har steget 13 prosent fra året før.

Fersk laks øker

Fersk naturell laks kjøpt til husholdningskonsum øker i volum og har fra 2010 til 2014 økt med 58 prosent. (fra 3278 – 5185 tonn), og har økt stabilt hvert år om man betrakter 2012 som et uvanlig år med ekstra høyt salg.

- Om vi sammenligner de første 10 månedene i 2015 med sammenlignende periode årene før er det også sterk vekst, (5291 tonn YTD 2015 vs 2588 tonn YTD i 2010) og er over nivået som var i 2012. Alt ligger til rette for at svenskene spiser mer fersk laks, så vi både håper og tror at dette kommer til å skje, forklarer fiskeriutsendingen.

- Sverige er tradisjonelt et frystmarked og hjemmekonsumet av fryst laks er litt større enn fersk, men det er fersk laks som øker, utdyper hun.

Kjelstrup sier det er små mengder norsk ørret som sendes til Sverige.

- Men høsten 2015 har vært den første som vi har jobbet med å markedsføre ørret i Sverige, forklarer hun til kyst.no.