Utregninger viser at den negative valutaeffekten for all norsk sjømateksport bare i april var på om lag en milliard kroner sammenlignet med april 2020.

Veksten i sjømateksporten fortsetter til tross for et utfordrende marked

Norge eksporterte sjømat for 8,6 milliarder kroner i april. Det er en økning på 338 millioner kroner, eller 4 prosent, sammenlignet med april i fjor. Dermed fortsetter den positive utviklingen fra forrige måned.

Publisert Sist oppdatert

- Til tross for at sjømatmarkedene fortsatt er sterkt preget av koronapandemien og en styrket norsk krone, er verdien av sjømateksporten i april den nest høyeste april-måneden noensinne. Det skyldes blant annet at det eksporteres rekordhøye volumer til økte priser av blant annet laks og snøkrabbe. Etterspørselen etter laks i Frankrike og Italia er igjen økende, mens amerikanerne har fått opp øynene for snøkrabben, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Fortsatt utfordringer

Verdien av sjømateksporten i mars og april i år har aldri vært høyere i disse to månedene noen gang. Likevel understreker Renate Larsen at det fortsatt er utfordrende tider for deler av næringen.

- Utviklingen for saltfisk og klippfisk av torsk er fortsatt svak. Selv om saltfiskvolumet økte i april, er volum for både klippfisk og saltfisk av torsk ned over 20 prosent hittil i år, til fortsatt lave priser. Dette skyldes redusert etterspørsel og lavere volum til et viktig marked som Portugal, sier Renate Larsen

Negativ valuta-effekt

I 2021 har den norske kronen styrket seg. Det betyr at norske sjømateksportører får mindre betalt for sine varer enn på samme tid i fjor.

- Våre utregninger viser at den negative valutaeffekten for all norsk sjømateksport bare i april var på om lag en milliard kroner sammenlignet med april 2020. Hvis vi sammenligner de fire første månedene i år med samme periode i fjor, utgjør denne effekten to milliarder kroner, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

Sterk laksevekst

  • Det ble eksportert 86 000 tonn laks til en verdi av 5,8 milliarder kroner i april.
  • Volumet økte med 4 prosent.
  • Verdien økte med 491 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med april i fjor.
  • Polen, Frankrike og USA var de største markedene for norsk laks i april.

Verdien av lakseeksporten i april var den nest høyeste for april måned noensinne. Den er kun slått av april 2019, som da var på 6,2 milliarder kroner.

- I første fase av koronapandemien ble lakseeksporten hardt rammet av nedstengningen av samfunnene i Italia og Frankrike. I april i år var det nettopp disse to markedene som viste sterkest vekst i verdien for lakseeksporten, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Åpne ferskvaredisker

I fjor på samme tid hadde Frankrike strenge restriksjoner som begrenset bevegelsesfriheten og stengte ferskvaredisker og tradisjonelle matmarkeder.

- Dette ga store negative utslag på eksporten av norsk laks til Frankrike i denne perioden. Nå er restaurantene fortsatt stengt, men til gjengjeld er det færre begrensninger og åpne ferskvaredisker, sier Trine Horne, Norges sjømatråds utsending til Frankrike.

Stigende pris

Koronapandemien førte i 2020 til stor turbulens og usikkerhet i markedet, med et stort prisfall som resultat.

- Til tross for stor volumvekst, er det nå stigende pris for laksen. Målt i norske kroner er prisøkningen for fersk hel laks på 11 prosent i april. Omregnet i euro er prisøkningen på hele 25 prosent. Samlet sett har endret valutakurs en negativ verdieffekt på lakseeksporten på 702,9 millioner kroner i april, sier Paul T. Aandahl.

  • Oppgang i verdi for ørret

  • Det ble eksportert 3 800 tonn ørret til en verdi av 246 millioner kroner i april.
  • Volumet falt med 10 prosent.
  • Verdien økte med 11 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med april i fjor.
  • USA, Ukraina og Hviterussland var de største markedene for norsk ørret i april.