Storm ved visningsanlegg i Hardanger.

Øker beredskapen for lakserømming

- Vi er bekymret når uvær oppstår. Spesielt ekstremvær, forteller Geir-Martin Kvamme seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I går meldte Fiskeridirektoratet at brorparten av rømmingshendelser i 2015 var relatert til uværet Nina. Kvamme forteller til kyst.no at Fiskeridirektoratet nå er føre-var på hendelser som kan oppstå i forbindelse med uværet Tor, som slår til langs store deler av kysten fredag.

- Vi har opprettet ekstra beredskap gjennom helgen, slik at vi er rustet til å ta tak i eventuelle hendelser. Spesielt knyttet opp mot rapportering til Fylkesmannen og eventuelle anleggs- inspeksjoner, forklarer han.

Seniorrådgiveren viser til at direktoratet opplever at flere oppdrettere er sterkere rustet mot ekstremvær etter Nina, som slo til i januar 2015.

- Vi ser at det er endringer knyttet til beredskapen, da en god del av oppdrettene har forbedret og sikret fortøyninger og kjettinger bedre. Nina avdekket en del svakheter på dette området, og vi vet at spesielt de som ble rammet har gjennomført forbedringer, konstaterer han.

Han påpeker så at alle anlegg har anleggs-sertifikat på ulike komponenter, som skal sikre at de tåler påkjenningen fra uvær. Han understreker også at det er anleggssertifikat på anlegget sin helhet og produktsertifikat på de ulike hovedkomponentene, men at dette likevel ikke er noen garanti for at det ikke kan gå galt.

- Oppdretterne vet hva de må passe på. Det viktigste de kan gjøre nå er å sikre løse gjenstander og ekstrautstyr slik at disse ikke blir et problem i uværet, råder han.