Alle tre lagene som deltok i Fishackathon Bergen 2017. Foto: Dorothy Jane Dankel.

Vil koble sammen alle landets lokaliteter

Fishackathon 2017 ble i helgen arrangert i Bergen, der tre ulike grupper presenterte sine ideer til bærekraftig sjømat for fiskeri- og havbruksnæringen. Vinnerlaget vil håndtere live data fra sensorer ved alle Norges lokaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Arrangementet handlet om å fremheve bærekraftig sjømat, både fra fiskeri- og havbruksnæringen, hovedsaklig ved hjelp av apputvikling. Emil Lindfors, Richard Haugen Olsen og Morten Brun vant med konseptet "SalMetrics" og høstet gode ord dra dommerpanelet-

"Dommerpanelet var imponert over hvordan Salmetrics laget definerte konkrete kunnskapshuløsninger i digitalisering og opptak av data i akvakultur industrien. SalMetrics teamet hadde et godt hardware- og dataanalysekonsept, med kompetente matematiske (Brun) og database/app-baserte løsninger (Olsen)".

Samler inn data

Løsningen til SalMetrics  går ut på å benytte live data fra sensorer ved havbruks-lokalitetene i Norge. Disse skal så kunne brukes av alle, både for forskere som ønsker kontinuerlige datasett og for oppdrettere i planleggingsarbeid.

Grûnderspire Emil Lindfors, i fra vinnergruppen sier til kyst.no at det ikke finnes live måledata for miljøparametere som temp, salinintet og strøm fra lokalitetene i Norge per i dag.

- Dette er data som ikke viser noe "sjenerende" for anleggene, så det burde kunne vises til alle. Hvis alle anlegg har sensorer for dette på samme måte så kan vi gjøre store analyser og koble sammen det med annen data for å se nasjonale sammenhenger. Vi kan eksempelvis koble lus mot salinitet, temperatur og strøm for å gjøre bedre analyser og bedre prediksjoner. Deretter kobler vi det inn mot våres SalMobile system der vi samler inn annen type data som lusetelling og dødfisk, forklarer han.

Lindfors sier det var hyggelig å få feedback på at dette produktet er noe som næringen trenger og mener det er kjekt at folk skjønner at løsninger for datainnsamling er såpass viktig for næringen akkurat nå.

  • Dommerpanelet bestod av Professor Karin Pittman fra UiB, fiskerikonsulent Ian Kinsey, og entreprenørekspert fra Startup Bergen, Ivan Rahov.
  • Fishackathon 2017 gikk av stabelen 21 april og ble avsluttet 23 april. Det er andre gang arrangementet ble gjennomført. Det er UiB og Institutt for Biologi som står som arrangør.

- Kort fortalt så setter vi ut sensorer og kan gjøre analyser på nasjonal nivå.