Flatskjæret lokalitet, sørvest for Gjerdinga tilhørende Emilsen Fisk. Foto: Emilsen Fisk.

Frykter konsekvenser av PD

- Heldigvis har vi vært så heldige og unngått PD til nå, men dette er en stor utfordring for hele område vi opererer i, sier Trond Emilsen, daglig leder i Emilsen Fisk til kyst.no. Han sier også at det dessverre ikke virker som oppdretterne blir hørt når det kommer til «PD-saken»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Emilsen understreker at oppdretteren med dagens PD-regime, står i konstant fare for å måtte ta ut hele lokaliteter dersom smitten påvises.

- Når dette inntreffer får det enorme negative konsekvenser både for de selskapene det gjelder men ikke minst for lokalsamfunnet rundt, som i stor grad er avhengig av oppdrettsbedriftene, sier han.

- Blir ikke hørt

Daglig leder Trond Emilisen. Foto: Emilsen Fisk.

Denne risikoen er ifølge Emilsen noe de tar med i vurderingen når de planlegger større investeringer, og noe som legger begrensninger for selskapet.

- Dessverre virker det som vi ikke blir hørt når det kommer til «PD-saken», og vi har derfor på eget initiativ satt i gang et forskningsprosjekt på PD gjennom en ekstern FoU-partner, delfinansiert gjennom skattefunnordningen. Vi håper denne forskningen kan være med å bringe mer fakta om sykdommen på banen, noe vi føler må til, sier han.

Tidligere i år gikk selskapet sammen med Salmonor, Midt-Norsk Havbruk, og Sinkaberg Hansen sammen om å PD-vaksinere cirka 20 millioner smolt.

Les også: Går sammen om PD-vaksinering på Namdalskysten

- Slakter ut

Sinkaberg Hansen fikk likevel for kort tid siden påvist PD på to lokaliteter (Lismåsøy og Tosen) ikke langt fra Emilsen Fisk, og mottok i går varsel om vedtak på fjerning av fisk fra lokaliteten Tosen.

Svein-Gustav Sinkaberg. Foto: Sinkaberg Hansen.

- Varselet gir oss en frist til sjette januar med å ta ut fisken og vi jobber nå med et tilsvar som skal leveres i morgen, sier Svein- Gustav Sinkaberg nestleder i Sinkaberg Hansen.

Mattilsynet vedtok også tidligere at selskapet måtte fjerne fisk fra lokaliteten Lismåsøy, og etter en klage på vedtaket fikk de gjennomslag for å slakte fisken på eget slakteri.

- At vi fikk dette gjennom er veldig viktig for oss prinsipielt. Det gir liten mening å ha en bekjempelssestrategi i området som gjør at vi ikke kan slakte ut der vi er. Vi har startet utslakt i dag så dette er vi fornøyd med, sier han.

Kan gå måneder uten arbeid

Når det gjelder lokaliteten Tosen er fisken her betydelig mindre enn den på Lismåsøy, med en snittvekt på 1,7 kilo.

- Vi ser for oss alt fra slakt til flytting av fisk og har forhørt oss med næringen rundt, men lokaliteter er vanskelige å oppdrive, sier Sinkaberg.

Han har tidligere etterlyst et PD-regime nærmere virkeligheten og understreker nok en gang at forskjellbehandlingen mellom Nord og Sør og at deres område skal opptre som «filter» er uaktuelt.

- En eventuell utslakt av fisken i Tosen vil føre til permitteringer i 4-5 måneder og gir store konsekvenser for selskapet, legger han til.