Rømlinger er funnet i Etneelven – alvorlig situasjon mener elveierlag

I februar meldte Fiskeridirektoratet om 50 000 rømt regnbueørret fra et Sjøtroll-anlegg i Sveio. Nå er det tatt over 20 regnbueørret i den nasjonale lakseelven i Etne kommune. - Dette er en alvorlig situasjon, som gang på gang skjer, sier Vidar Børretzen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Formannen i Elveierlaget er oppgitt over situasjonen som han mener til stadighet gjentar seg. I fjor fanget de et stort antall rømt oppdrettslaks etter en rømming i Hardangerfjorden.

Les saken her: Laksefellen i Etneelva fanger rømlinger på løpende bånd

- Rømmingssituasjonen er ute av kontroll, og nå er fisken på veg opp i elva for å gyte. Dette er en art som vi overhodet ikke ønsker i elven, sier Vidar Børretzen til kyst.no.

Elven i Etne Kommune tilhører det nasjonale laksevassdraget. Det var DN som først omtalte saken.

Etneelven har i de senere året fått laget en stor laksefelle. Foto: Etne Elveierlag.

Forsterker behovet for lukket anlegg

I februar rømte omlag 50 000 regnbueørret med en gjennomsnittsstørrelse på 3,7 kilo fra Sjøtrolls anlegg i Ålfjorden i Sveio kommune. Det var ansatte i Sjøtroll Havbruk som oppdaget regnbueørret på utsiden av nota, da de skulle avluse en merd. Ved nærmere undersøkelse avslørte dykkere to rifter i noten. Deretter ble det umiddelbart igangsatt gjenfangst i sjøen.

Les også: 11 000 rømlinger gjenfangstet

- Like ved elveosen er det tatt omlag 20 stykker med stang de siste dagene, og nå er fisken observert på vei opp elven. Like ille er det at fisken som er fanget er kjønnsmoden fisk, den er aktiv og søker på vassdraga. Dette er uakseptabelt, og en sterkt beklagelig situasjon. Det bare forsterker behovet for lukket anlegg, sier Børretzen til kyst.no.

Dykkere i elven

Tirsdag denne uken observerte dykkere fra Rådgivende Biologer ti regnbueørret i de to nederste sonene i elven.

Børretzen sier det er grunn til å tro at antallet fisk vil fortsette å øke i dagene som kommer.

Dykkerne har også gjort sett nærmere 500 villaks, såkalte vinterstøinger, i den nedre delen av elven. Han beskriver villfisken som svak, og er redd for smitte fra oppdrettsfisken.

Les også: Rømming fra Sjøtroll Havbruk

- Regnbueørreten som er tatt så langt har vært kjønnsmoden og kan være smittebærer. Det er helt uakseptabelt at dette svineriet gjentar seg år etter år, sier Børretzen.

Han sier krav om gjenfangst er svært viktig, og ønsker at anleggene tar i bruk lukket anlegg.

Børretzen opplyser at dykkere fra Rådgivende Biologer vil på oppdrag fra Sjøtroll, svømme ned elven igjen og forsøke å ta livet av flest mulig av de rømte regnbueørretene med harpun på førstkommende mandag.

- Dette vil nok hjelpe på, men det er uansett en alvorlig situasjon, konstaterer formannen.

Etneelven:

  • Elven har en fiskbar strekning på rundt 13 km. Derav 70 fiskerettseiere.
  • Årlig fiskekortsalg = 1,3 millioner kr. Elven har en over 100 år lang tradisjon som sportsfiskeelv.
  • I gode tider var fangsten opp imot 9 tonn årlig. Snitt de siste 20 årene er på ca. 3,5 tonn laks.