På lokaliteten Vestmanna har Hiddenfjord nylig satt ut smolt med en gjennomsnittstørrelse på hele 650 gram. Foto: Hiddenfjord.

Stor suksess med storsmolt - setter ut fisk på hele 650 gram

Det færøyske oppdrettselskapet er nå i full gang med å sette ut storsmolt med en gjennomsnittsstørrelse på hele 650 gram. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hiddenfjord-direktør Atli Gregersen opplyser til Kyst.no at selskapet har som planlagt tatt enda et steg i storsmoltproduksjon deres. 

- Vi er nå er godt i gang med å sette ut 1,5 millioner storsmolt. Dette startet vi med i forrige måned og fortsetter nå i oktober. Fisken har en gjennomsnittsstørrelse på 650 gram, og vi er kommer halvveis i prosessen, opplyser Gregersen. 

Den største fisken de har satt ut har vært på hele 1400 gram, men Gregersen forklarer at det deriblant er flere enkeltfisk på to kg, og de aller største lå rundt tre kilo.

Hiddenfjord har klart å produsere stor smolt opp til hele to-tre kilo. Gjennomsnittet deres i sjø ligger nå på hele 650 gram. Klikk for større bilde. Foto: Hiddenfjord.

Fisken som nylig er satt ut på lokaliteten Vestmanna, mener han vil være slakteklar innen et år, og reduserer betydelig tiden i sjø. Selskapet har også stort fokus på at fisken som slaktes, skal være helt uten bruk av lusemidler. Les mer om dette her.

- Stresser fisken mindre

Men såpass stor fisk påpeker Hiddenfjord-direktøren tar tid å transportere.

- Vi bruker ikke brønnbåt til transport av fisken, men istedenfor har vi store lastebiltanker som fisken blir tranportert over i, som deretter blir lastet over fra trailer til båt og pumpet ut i sjø. 

Gregersen sier de slipper å måtte laste over fisken fra bil til brønnbåt på denne måten, og stresser fisken mindre.

Hiddenfjord-sjef Atli Gregersen sier til Kyst.no at de for lengst har nådd målet om smolt over 500 gram, og har faktisk satt ut fisk med gjennomsnittsstørrelse på hele 650 gram. Klikk for større bilde. Foto: Privat.

- Men det har vært en utfordring å transportere såpass stor fisk. Vi har blitt nødt til å bruke pumper og slanger som er beregnet på matfisk, men jeg må si at jeg er meget fornøyd med arbeidet, og fisken har det bra, sier han stolt. 

Storsatsing

Totalt setter Hiddenfjord ut 2,6 millioner smolt i 2018. 

- Målet for neste år er utsettet av smolt til tre millioner, som har en gjennomsnittsvekt på minimum 600 gram, forteller Gregersen til Kyst.no. 

Storsmolten har ifølge Gregersen hatt svært god appetitt siden den ble satt ut i sjø. 

- Den spiser svært godt, tilveksten er god, og ikke minst er det lav dødelighet, opplyser han fornøyd. 

RAS siden 1999

Gregersen sier at de mener at RAS er en forutsetning for å produsere storsmolt på land, og påpeker at på Færøyene foregår all smoltproduksjon i RAS-anlegg. 

Hiddenfjords lokaliteter på Færøyene ligger alle i samme fjordsystem. Klikk for større bilde.Illustrasjon: Hiddenfjord.

- Vi begynte med RAS i 1999, og har mange erfaringer ved bruk av dette systemet. Men hovedutfordringen er å klare å holde nitritt og co2 på akseptable nivåer, forteller han. 

Hiddenfjord har siden 2010 jobbet med å produsere større smolt ved sitt anlegg Fútaklettur på Færøyene. Storsatsingen på smolt begynte for alvor i 2010, og smolten har gått fra 88 gram til rundt 650 gram. 

Selskapet har også bygget flere nye avdelinger og har investert store summer i nye produksjonslokaler på . Les mer om dette her. 

Hiddenfjord er eid av de brødrene Regin og Atli , og de har som ambisjon å produsere laks helt fri fra kjemikalier, samt unngå for mye bruk av mekanisk avlusing. Les mer om dette her. 

- Så dette er ingen liten fisk vi setter ut nå. At gjennomsnittet er 650 gram er en milepæl for oss, og arbeidet med stor smolt går veldig bra, legger han til.