Oppdrett på Færøyene skjer i spektakulære naturgitte landskap. Hiddenfjords lokaliteter er plassert midt i smørøyet og selskapet kan nå vise til at de slakter ut fisk som aldri har vært kjemisk behandlet. Foto: Hiddenfjord.

Slakter laks som aldri har brukt legemidler

Færøyene: Hiddenfjord har siden august i fjor slaktet laks som aldri har vært behandlet med kjemikalier. Direktør Atli Gregersen er svært fornøyd med at de er kommet så langt i lusekampen, og ønsker nå et enda strengere luseregelverk for å ta fullstendig knekken på lakselusa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Direktør Atli Gregersen sier til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at selskapet har slaktet laks som aldri har vært behandlet med kjemikalier fra april til oktober í 2015, og at de nå igjen bare slakter laks som aldri er blitt behandlet med kjemikalier.

Oppdrettsselskapet som er eid av de tre brødrene Regin, Atli og Páll, har ambisjoner om å produsere laks helt fri fra kjemikalier, samt unngå for mye bruk av mekanisk avlusing.

- Vi ser at rognkjeksen gjør en utrolig bra jobb i merdene. Den er effektiv og spiser mye lus. Vi tror den kan være en av virkemidlene våre videre når vi skal få bukt med lusen, opplyser Atli Gregersen, mens han kjører og viser frem deres lokaliteter i det naturrike landskapet . 

Atli Gregersen fra Hiddenfjord, ønsker strengere lusegrenser velkommen. Foto: Therese Soltveit.

Vil ha strengere luseregelverk

Gregersen mener dagens lusegrense på 1,5 kjønnsmodne hunnlus fungerer greit, men tror den på sikt vil settes noe lavere.

- Jeg er glad for et strengt luseregelverk hvor det får konsekvenser for produksjonsvolumet for neste generasjon hvis en fjord har hatt for mye lus, eller har brukt for mange kjemikalier i lusekampen.

Direktøren er også glad for at dersom en oppdretter har tre sammenhengende avlusninger medfører dette krav om utslakt innen to måneder.

- Strenge regler medfører at selskapene har større incitament for å løse lusefloken, legger han til.

Les mer her: Unngår sykdom med verdens strengeste forskrift

Rognkjeksen får de fra Island, men på sikt ønsker de også å få i gang egen produksjon. Selskapet har hatt rognkjeks på alle lokalitetene siden vinteren 2014/2015, og har dermed holdt på noen år nå med å utvikle best mulig forhold for lusespiseren i sjø.

Ifølge Gregersen kommer også forskere fra Fiskaaling jevnlig og sjekker at rensefisken har det bra og trives, så de har full kontroll på biologien.

Vil redusere svinn til fem prosent

Svinntallene på laksen deres ligger på rundt ti prosent, og er atskillig bedre enn de norske som har et gjennomsnitt på rundt 19 prosent.

Hiddenfjords lokaliteter ligger alle i samme fjordsystem. Illustrasjon: Atli Gregersen/Hiddenfjord.

Noe av årsaken til at svinnet til Hiddenfjord er på ti prosent,  påpeker Gregersen er knyttet til dødelighet under mekanisk avlusing og håndtering på grunn av lus. Fremover ønsker de blant annet å begrense håndteringen for å redusere svinnet.

- Vi har et svinn som ligger på 10 prosent, dette vil jeg gjerne skal ligge på fem prosent, og der kommer håndtering og behandling inn i bildet. Det må skje på en mer skånsom måte for fisken, sier han til kyst.no.

Selskapet bruker mest Thermolicer, men ønsker ikke å bruke dette hyppig.

- Dette er mer som brannslukking dersom lusetallene skulle bli for høye. Vi ønsker å mekanisk avluse minst mulig for ikke å stresse fisken, slår han fast.

Les mer om Færøyene og Hiddenfjord i Norsk Fiskeoppdrett magasin nummer 4, som kommer ut i april.