Luseskjørt. Foto: Nortech aqua.

Deler kunnskap om skjørt og snorkelmerd

Tomas Tálos fra Nortech Aqua er en av 12 som skal holde innlegg på Sintef sitt seminar om erfaringer ved bruk av snorkelmerd og luseskjørt, om arrangeres i Trondheim førstkommende torsdag. –  Jeg vil blant annet dele våre erfaringer på værutsatte lokaliteter, og hvilke tilpasninger vi gjør på skjørtene, forteller Tálos til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nortech Aqua er et heleid datterselskap av Orient Holding, og har ifølge den daglige lederen skjørt i sjøen langs hele norskekysten hos både store og små aktører. I juni i 2015 lanserte også bedriften to nye typer skjørt. Disse skal blant annet Tálos deler erfaringene rundt, på seminaret i Trondheim 31. mars.

Tomas Tàlos, Nortech Aqua. Foto: privat.

– Tidligere har oppdrettere på Vestlandet vært litt skeptiske til bruk av luseskjørt på lokalitetene. Men vi har nylig fått veldig positive og gode tilbakemeldinger fra oppdrettere fra området, blant annet Engesund Fiskeoppdrett og Austevoll Melaks, sier Tálos, som er daglig leder i Nortech Aqua til kyst.no.

Les også: Gode tilbakemeldinger på luseskjørt

Vil satse på Vestlandet

- Vi er desidert størst i Nord-Norge når det gjelder luseskjørt, men vi ønsker å satse videre spesielt på Vestlandet, legger han til.

Tálos har erfaring tilbake til 2010 når det gjelder produksjon og salg av luskeskjørt/presenninger, for å hindre lusepåslag og behandling av fisk mot lakselus.

- Jeg vil under seminaret dele våre erfaringer på værutsatte lokaliteter, og hvilke tilpasninger vi gjør på skjørtene. Jeg skal også si litt om hvilke skjørt vi mener passer til de ulike lokalitetene i forhold til vær og vind, forklarer han.

Arkivfoto: Andreas Myskja Lien, Sintef. 

Ansvarlig for seminaret er Andreas Myskja Lien fra Sintef Fiskeri og Havbruk. Han opplyser at det er cirka 60 påmeldte til seminaret, som har hovedfokus på deling av erfaringer og ny kunnskap om bruk av nevnte metoder mot lakselus. 

- Vi har valgt dette temaet fordi det er veldig i vinden og mye fokus på det for tiden. Det er mange oppdrettere som vil dele sine erfaringer til andre oppdrettere som kanskje sitter litt på gjerdet og lurer på hva de skal gjøre. Skjerming av lus med bruk av snorkelmerd og luseskjørt er en kjent ikke medikamentell metode, som er på fremmasj. Det er blitt svært populært siden flere oppdrettere ønsker å redusere medisinbruken, sier Lien til kyst.no.

Deler erfaringer

På programmet står også innlegg fra Ketil Rykhus fra Sjømat Norge, som skal snakke om strategisk bruk av skjerming mot lus. Deretter tar utstyrsleverandørene over. Både Botngaard, Plany, Rantex Marine AS, NWP Norwegian Weather Protection, Nortech Aqua AS og Egersund Net er representert med stand og skal holde innlegg.

Erfaringene til fem ulike oppdrettere skal deretter deles. Deriblant erfaringer fra Tysfjorden, der Svein Andorsen fra Ellingsen Seafood er først ut. Videre kommer også erfaringer fra Øksfjorden med Bjarne Johansen fra Nordlaks Oppdrett, erfaringer fra Finnmark med Roger Karlsen fra Grieg Seafood Finnmark og tilslutt skal Geir Magne Knutsen fra Bremnes Seashore dele sine erfaringer fra Boknafjorden.

På tampen av seminaret er det duket for diskusjon. Der temaet er strategisk bruk, kombinasjon med andre tiltak, informasjon om omgivelser blant annet. Alt oppsummeres til slutt av Kjell Maroni, fra FHF.

- Jeg er spent på hvilke brukererfaringer oppdretterne har. Siden det er solgt over tusen skjørt i fjor tror jeg det er mange erfaringer som vil bli delt, sier Maroni til kyst.no.