Daglig leder Arne Lie Gundersen i SHM Enabling Technologies, forklarer dommerne konseptet sitt. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

Vil forenkle hverdagen på merdkanten

Gründerjulepresangen: Teknologiselskapet SHM Enabling Technologies med den digitale dataplattformen FiiZK, ønsker å gjøre data tilgjengelig i sanntid for oppdrettere og forenkle beslutningsstøtten for fôrere, røktere, veterinærer med flere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vinneren av årets gründerjulepresang skal snart kåres, og av alle som søkte til konkurransen, er det nå plukket ut seks finalister. Disse vil Kyst.no presentere i de kommende dagene frem mot torsdag, da den heldige vinneren skal kåres.

Nytt i år er det at finalistene har fått pitchet sin forretningsidè fremfor en jury bestående av aktører fra havbruksnæringen.

Karene bak FiiZK satset egne penger og forlot gode jobber i maritim bransje til fordel for havbruksnæringen. Deres kjernekunnskap er integrasjon og automatisering fra store offshore skip. 

Enklere for oppdretter

Kunnskapen deres fra offshore skip, har de anvendt til å lage neste generasjon fjernfôringssystem. Eksisterende fjernfôring poengterer de at flytter kun de samme skjermbildene fra flåte til land. FiiZk samler og tilrettelegger informasjonen sett fra beslutningstakeren. Ved hjelp av maskinsyn og enkle oversikter vil de gjøre hverdagen enklere for fôrerne som skal håndtere mange lokaliteter samtidig. 

Programvaren de leverer er åpen og uavhengig og gir oppdretteren mulighet til selv å kjøre benchmark-test av forskjellige sensorer eller kamera. Løsningen fungerer uavhengig av hvilket utstyr oppdretter har på lokalitetene.

- Vi legger til rette for oppdretterne, slik at hverdagen deres mhp integrasjon og data blir enklere. Kompetansen og erfaringen til selskapet vårt er tung innen systemarkitektur, programvare, automatisering og IT. Med 5 personer til sammen som markedsfører, selger, programmerer og leverer, har det vært et utfordrende år, sa daglig leder under pitchen til dommerne.

De mener teknologien deres vil gi oppdretterne konkurransefortrinn ved store integrasjoner og datamengder. 

Mange utfordringer med å være grunder

Daglig leder Arne Lie Gundersen forteller til Kyst.no at det er mange ting i gründerjulepresangen som han finner attraktivt for bedriften.

- Det hadde vært en fin påskjønnels. Dersom vi vinner, så vil det jo si at vi har gjort noe rett, hvertfall. 

Arne Lie Gundersen og med-grunder Rune Volden i SHM Enabling Technologies. Foto: Privat

Gundersen sier det er første gangen han har bygget opp et selskap fra scratch, noe som han sier har vært svært krevende.

- Jeg har vært med å bygge opp selskap før, men når man starter fra scratch så er det noe helt annet. 

Ambisjonene fremover er å lykkes med den digitale plattformen til FiiZk, noe Arne selv har stor tro på at de skal få til.

- Nå er vi i gang, så er det egentlig om og gjøre å få spredd det kjappest mulig. Det er et kappløp, det kommer alltid noen som prøver å ta deg igjen.

- Hvor stor sjanse tror du at du har til å vinne gründerjulepresangen da?

- I hvertfall en sjettedels sjanse, sier han lurt.

- Teste på de små, selge til de store

Gundersen sier det er en del som tror at havbruksnæringen er enkel å få tilgang på. Det mener han det definitivt ikke er.

- Vår strategi har vært å teste på de små men designe løsningen for både store og små.

Etter testing hos en mindre oppdretter, går selskapet nå videre med en av de større.

- Oppdrettere trenger løsninger som er lette å ta i bruk og som kan gi verdi raskt. I en hektisk hverdag kan det være utfordrende å teste ut ny og innovativ teknologi, sier han avslutningsvis.

Les også om de andre nominerte: