Operasjonssentralen ble offisielt åpnet lørdag 26 november 2016. Foto: Firda Seafood.

Kommunikasjonsløsning ferdigstilt og klar for bruk

Verktøy for bedret kommunikasjon mellom driftsteknikerne på sjøen er denne uken ferdigstilt og klar for bruk på Firda Seafoods sine lokaliteter. Det opplyser Nicolai Arnesen Sandberg, prosjektansvarlig for operasjonsentralen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som kyst.no tidligere har skrevet skulle Firda Seafood Group ha trippel feiring lørdag 26 november. Der både dåp, julebord og åpning av den nye kommunikasjonsløsningen deres skal feires.

Kommunikasjonsløsningen er det selskapet Multivolt som har stått for, og de har spesialtilpasset operasjonssentralen på driftssenteret/hovedkontoret på Byrknes i Gulen. Denne skal dekke hele 16 sjølokaliteter og fem landbaser, fordelt over ett stort geografisk område i kommunene Gulen, Hyllestad og Askvoll.

Nicolai Arnesen Sandberg er prosjektansvarlig for operasjonsentralen i Firda Seafood. Foto: Rigmor Søvik.

I tillegg skal det leveres digitale kommunikasjon/sikkerhetsradioer til alle ansatte og båter i selskapet.

- Kommunikasjonsløsningen vår er nå ferdig, opplyser Nicolai Arnesen Sandberg, prosjektansvarlig for operasjonsentrale i Firda Seafood Group til kyst.no.

Han sier at systemet skal være oppe å gå fra og med lørdag 26 november.

Les også: Binder sammen 50 merder i tre kommuner

- Det beste med flåtenettet er at vi får full oversikt over hva som skjer i merden, både over og under vann, samt at vi skaper en kommunikasjonsløsning og et sikkerhetsnettverk for våre ansatte, sier Arnesen Sandberg til kyst.no.

Fra operasjonssentralen skal tilvekstoperatører fjernfôre fisken via kamerasystemer og ny fôrsoftware.

- Her blir alle våre anlegg knyttet sammen via et omfattende flåtenett; 13 anlegg, 58 merder og rundt 120 kamera skal tas i bruk for å optimalisere driften.

- Hårete mål

Bakgrunnen for å ha en slik løsning opplyser han er at Firda ønsker bedre kontroll med alt som skjer i merdene.

Multivolt har bygget et nettverk mellom alle merdene og en operasjonssentral for Firda Seafood. Foto: Multivolt.

- Vi har hårete mål om at tilvekst og omløpshastighet i sjø skal opp. I tillegg ønsker vi bedre kontroll med både utfôring, fiskevelferd og kapasitetsutnyttelse, sier Sandberg til kyst.no.

Han opplyser at i tillegg til at flåtenettet skal brukes til fjernfôring, skal nettet brukes til sikkerhetsradioer til driftsteknikere på sjøen.

- Dette blir et verktøy for bedret kommunikasjon mellom driftsteknikerne på sjøen, og mellom driftsteknikere og tilvekstoperatører. Radioene vil også sende alarm med GPS-signaler til sentralen om noen faller i sjøen, eller trenger hjelp til andre operasjoner, sier han.

- Noen hindringer på vår vei

Arnesen Sandberg føler at arbeidet har gått fint, og mener de har hatt ett godt samarbeid med leverandører.

- Med et rufsete terreng og vær har vi møtt på noen hindringer på vår vei, men som vi sammen har løst på en fin måte. Etter å ha testet det i noen knappe uker fungere flåtenettet meget bra. Det ser ut som vi får den dekningen og hastigheten som vi ønsket, opplyser Arnesen Sandberg.

Løsningen som elektroentreprenøren Multivolt har levert gir Firda Sjøfarmer, full oversikt for over 200 under- og overflatekamera. Det gir også dem høyhastighets internett-tilgang til alle lokasjoner og landbaser.

- Dette gir ikke bare en effektiv drift, men også attraktive arbeidsplasser for selskapets medarbeidere, ifølge selskapet.

Kommunikasjonsløsningen åpner for videokonferanse og full tilgang til internett, uansett hvor en befinner seg. De skal også levere digitale sikringsradioer til alle arbeidsfolk og til arbeidsbåter.

  • Utstyret i merdene leveres av Akva group, og det er Multivolt som er ansvarlig for overføring av alle data fra kameraene til operasjonssentralen.