Bilde av rømt regnbueørret i Nordhordland.

Omfang av Firda-rømming avklart

Rømmingshendelsen i Nordhordland tilbake i november er nå blitt avklart etter at Firda gjorde utslakt på lokaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Under en ROV-inspeksjon onsdag 16. november 2023 oppdaget Firda Sjøfarmer et hull i den ene noten på lokalitet Hyseneset i Gulen kommune. Hullet var ca 54 x 77 cm i størrelse, og befant seg på 38 meters dyp. 

- Tiltak ble umiddelbart iverksatt i henhold til selskapets beredskapsplan for rømming. Hullet ble tettet umiddelbart av dykkere, det ble satt ut gjenfangstgarn og hendelsen ble meldt til Fiskeridirektoratet, skriver Firda i en pressemelding.

Videre påpeker selskapet at de har vært i løpende dialog med Fiseridirektoratet om hendelsen for å iverksette tiltak og for å finne årsaksforhold.

- Ingen større rømming

Regnbueørreten som stod på lokaliteten var blitt fire kilo og ble slaktet ut i desember, noe som gav et bedre bilde av rømningsomfanget.

- Tellingen viser et positivt antallsavvik, som gir at det ikke har vært noe større rømming som konsekvens av den uheldige situasjonen. Det er fanget totalt 289 fisk i gjenfangstgarn rundt lokaliteten, og vil være det antallet rømte fisk vi rapporterer til Fiskeridirektoratet. Selv om nøye undersøkelser er gjort, kan vi ikke finne årsaken til hendelsen, heter det i pressemeldingen.

Firda legger til grunn at det er vanskelig å fastslå årsaken av at det ikke har vært aktivitet eller operasjoner i noten etter forrige ROV-inspeksjon. Det kan derfor ikke fastsettes om det er interne eller eksterne påvirkninger som har forårsaket hullet.

- Firda har nullversjon for rømming, og beklager hendelsen, skriver de avslutningsvis.