Foto: Mattilsynet.

Endret rammeperiode for våravlusingen

Lakselusforskriftens paragraf for våravlusing er endret. Nå gjelder én tidsramme for hele kysten. Innenfor tidsrammen skal oppdretterne i hvert samarbeidsområde fastsette en 3-ukers behandlingsperiode som i størst mulig grad er tilpasset utvandringen av vill laksesmolt. I tillegg er det åpnet opp for mer bruk av ikke-medikamentelle metoder, melder Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet vedtok endringene i § 7 14. mars, etter at forslaget hadde vært på forkortet høring, melder Mattilsynet i en pressemelding.

Behandlingsperiode tilpasset utvandring av vill laksesmolt

For vårbehandlingen mot lakselus er det nå én tidsramme for hele kysten. Det betyr at oppdretterne i hvert samarbeidsområde skal fastsette en 3-ukers behandlingsperiode som i størst mulig grad er tilpasset utvandringen av vill laksesmolt. Dette gir blant annet bedre mulighet til å ta større, regionale hensyn til viktige lakseelver og eventuelle variasjoner i utvandring mellom elver.

Kan bruke ikke-medikamentelle metoder

I forskriften er behandling erstattet med tiltak. Det åpner for mer bruk av ikke-medikamentelle metoder/tiltak også under samordnede vårbehandlinger.

Mattilsynet er positive til mer bruk av ikke-medikamentelle tiltak fordi oppdretterne vil kunne holde lave lusenivåer over lengre perioder, og dermed dekke mer av utvandringsperiodene for vill laks og ørret. Ikke-medikamentelle metoder reduserer også risikoen for resistensutvikling.

Endringen gir større ansvar til oppdrettere og er mer tilpasset utviklingen

Mattilsynet mener endringene innebærer et tydeligere og større ansvar på oppdretterne for å planlegge og gjennomføre behandlingene på en måte som gir lavest mulig smittepress på utvandrende laksesmolt. Endringene gjør forskriften bedre tilpasset den teknologiske utviklingen.

Stor støtte til endringene i høringsrunden

Forslaget til endring ble sendt på forkortet høring 1. mars. I tillegg til høring var det høringsmøter med bransjeorganisasjonene og Miljødirektoratet. Det kom inn 14 høringsuttalelser. 12 var positive til endringen, mens to var uten kommentarer.