Villaksen beiter i store delar av Atlanterhavet før han kjem tilbake til heimelva si for å gyte.

Laks vil bruke mer energi på å svømme når havet blir varmere

Det kom frem da forskerne lot laks svømme maraton på tom mage i Syden-temperatur.

Publisert Sist oppdatert

Vandrende laks spiser ikke, men går på sparebluss og tærer på nødreserver. Høyere havtemperatur kan gå hardt ut over evnen til å spare energi, viser ny forskning i laboratorium. Dette skriver Havforskningsinstituttet på sin hjemmeside.

- Vi er samtidig imponerte over hva laksen tåler, sier forsker Malthe Hvas, som satte fisken på «tredemølle» i lunka vann.

Havtemperaturen styrer forbrenningen

Etter at laksen har vokst opp i elva, svømmer den ut i Atlanterhavet for å ete seg feit. Mellom ett og tre år senere, vender den tilbake til elva for å gyte. I løpet av den lange reisen frastår laksen fra å spise og justerer ned forbrenningen.

- Når temperaturen stiger, går forbrenningen opp. Fisken bruker mer energi. Men fisk som faster har en unik evne til å skru ned energiforbruket sitt, forklarer forsker Malthe Hvas.

Havtemperaturen påvirker også hvor godt dette fungerer.

Sparebluss-modus ble langt dårligere

Forskerne ville finne ut nøyaktig hvor mye ved å sette fisken i en strømtunnel, eller «tredemølle for fisk», og måle oksygenforbruket. Forskerne testet fisken både før og etter en fire ukers fasteperiode, i både kaldt og varmt vann.

- I vann på 9 grader brukte fastende laks 24 prosent mindre energi på å holde marsjfart enn da de spiste, sier Hvas.

- I 18 grader, godt over laksens trivselstemperatur, klarte den fastende laksen bare å spare 16 prosent energi, fortsetter han.

Energiforbruket er målt i milligram O2 per kilo kroppsvekt per time.

Temperaturen gir dobbelt straff

Laksens forbrenning er generelt høyere i takt med omgivelsestemperaturen. Det kostet all laksen i forsøket 57 prosent mer energi å svømme i 18 grader enn i 9 grader.

- Samlet betyr dette at det er lite gunstig for laksen å oppholde seg i sjøvann som er 18 grader, men særlig i perioder der det er lite mat eller fisken skal på gytevandring. Laksen får da en dobbelt straff på energiforbruket, sier Hvas.

Også andre faktorer tærer på energien til laksen, slik som angrep fra lakselus og gyting i seg selv. Laksen har et totalbudsjett å forholde seg til.

- Laksen har mange utfordringer fra før. Forskningen vår tyder på at det kan bli ekstra utfordrende for den å føre slekta videre i områder der havet blir varmere.

Gikk overraskende lite ned i vekt

Men laksen imponerte også forskerne. Etter fire ukers faste ventet forskerne at laksen ville gå ned i vekt, særlig i lunkent vann.

- Vekttapet i 9 versus 18 grader var på 7,3 og 8,3 prosent. En overraskende liten forskjell, forklarer Hvas.

Påvirket heller ikke svømmeegenskapene

Fasteperiodene påvirket heller ikke laksens evne til raske spurter eller utholdenhet i «maratontesten» – fire timers svømming på 80 prosent intensitet.

- Det var særlig overraskende at den høye «havtemperaturen» ikke påvirket laksens svømmeegenskaper. Både spurt og utholdenhet er viktig for å overleve havets mange farer, sier han.

Også tidligere har forskerteamet latt seg imponere over fiskens svømming. Les også: Laksen er en god maratonsvømmer

- Forskningen vår bekrefter at laksen er en utrolig sterk og fleksibel fisk. Likevel ser vi at varmere hav kan føye seg inn i rekken av utfordringer den må trosse for å overleve som art, avslutter forskeren.