Tollik Anatoli holder opp taren som er satt ut ved Oslands lokalitet ved Bjordal. Foto: AuRimas Stanevicius.

Undersøker hva taredyrking ved lakseoppdrett gjør med fiskehelsen

På Osland Havbruks lokalitet i Høyanger har de satt ut over åtte kilometer tare i et nytt forskningsprosjekt. - Vi kommer til å produsere 40 tonn i år, og så om det går bra kommer vi til å oppskalere produksjonen betydelig fremover, sier biologisk ansvarlig, Andreas Berge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Taren har vokst hurtig den siste tiden, opplyser Andreas Berge. Foto: AuRimas Stanevicius.

Andreas Berge er fiskehelsebiolog og ansatt som biologisk ansvarlig i Osland Havbruk. Han er med i et forskningsprosjekt i samarbeid med Møreforsking, Norsk Sjømat Senter og flere andre oppdrettere. Arbeidet skal blant annet undersøke fiskehelse ved samkultivering av sukkertare og laks.

- Det blir spennende å se om det er en interaksjon mellom taren og fisken.

Han påpeker at det i dag er et omfattende arbeid med spyling og rensing av nøter ved brakklegging for å hindre sykdom.

- Nå skal det dyrkes opp sukkertare som potensielt kan være smittereservoar for sykdommer. Da er det viktig å ha fokus på fiskehelsen, understreker Berge.

Les også: Har satt ut tolv tusen meter tare 

40 tonn første året

Berge sier de forventer å produsere opp mot 40 tonn tare det første året gjennom deres FoU-konsesjon ved lokaliteten Bjønnspjotneset i Høyanger kommune.

- Vi har ute åtte kilometer tareline, som ble satt ut i midten av oktober i fjor.

Ifølge biologen har forskerne beregnet at det går å produserer mellom seks og sju kilo tare per meter.

- La oss si vi får til fem kilo, det blir 40 tonn tare på det vi har satt ut.

Selskapets formål med taren er klart.

- Vi skal forsøke å selge den.

Akkurat hvordan de skal behandle taren, hva slags produkter som kan lages, samt transport og forvaring etter at den er tatt opp fra sjøen, er under utarbeiding.

- Det er en av de tingene vi håper å finne ut av i dette forskningsprosjektet, forklarer han.

I tillegg til miljøeffekten av taredyrkingen er Berge opptatt av selve planten.

- Dette er spennende for taren i seg selv. Tenk om dette kan bli en ny økonomi og et verdifull produktet i fremtiden.

Om alt går bra er planene å fortsette produksjonen med en betydelig oppskalering, ifølge Berge.

Les også: Tare kan vokse dobbelt så mye nær oppdrettsanlegg