Erlend Haugarvoll, daglig leder i Lingalaks. Bak han kan man se fôrflåten «Aud», i Saltkjelen, der fisken har blitt fôret på marine algeoljer siden oktober 2018. Foto: Ole Andreas Drønen

Vil skille seg ut i markedet med ny fôrsatsning

Hardanger: Med det nye fôret skal Lingalaks produsere en mer bærekraftig fisk, som daglig leder Erlend Haugarvoll mener både miljøet og konsumentene vil dra nytte av. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det mellomstore oppdrettsselskapet Lingalaks, som holder til i Hardanger og Nordhordaland ønsker nå å gå foran i bresjen som et godt eksempel, ved å fôre fisken sin med marine algeoljer, istedenfor fiskeolje.

Algeoljen skal være rik på omega-3-fettsyrene EPA og DHA, og samarbeidet ble inisiert av algeoljeprodusenten Veramaris. Det er Skretting som produserer fôret til Lingalaks.

Lovende resultater

Erlend Haugarvoll forteller til Kyst.no at siden begynnelsen av oktober 2018 har selskapet fôret 50 prosent av laksen med algeolje produsert av Veramaris.

- Vi har nå fått testet dette en stund, og fisken ser veldig bra ut. Det er samme energi i fisken, og den har en god vekst. Vi tar vare på hele verdikjeden ved å benytte oss av algeolje, slår han fast.

Av Lingalaks sine 10 lokaliteter så er det tre av dem der fisken blir fôret på algeolje.

- Det er et veldig spennende prosjekt i lag med Skretting og Velamaris, og vi vet at dette er noe konsumentene etterspør. Vi trenger å få ut de gode historiene om sjømat, poengterer han. 

Ruster næringen for videre vekst

Direktør for produktutvikling i Skretting, Mads Martinsen, forteller til Kyst.no at det ligger flere år med forskning og testing bak det nye fôret.

- Det har vært viktig for oss å samarbeide tett med Lingalaks og Veramaris for å få til dette. Vi startet med dette for flere år siden, vi får inn en råvare og må teste det i ulike forsøk. Da vi så at dette funket i testing, tok vi det videre med Lingalaks og har hatt en jevn dialog siden. 

Mads Martinsen er direktør for produktutvikling i Skretting. Han mener det algebaserte fôret gir grunnlag for videre vekst i næringen. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

Martinsen mener det algebaserte fôret ruster næringen for videre vekst.

- Næringen har ambisjoner om videre vekst, og skal man kunne vokse, trenger man råvarer å vokse på. Tidligere har vi bare hatt fiskeolje som kilde til Omega3, og vi har vært sårbare sånn sett. Dette gjør at vi blir mer tryggere på fremtiden og det gir et bedre grunnlag for vekst.

Godt eksempel

Han forteller også til Kyst.no at de har utført smakstesting på konsumenter, og sier det ikke var mulig for dem å kjenne noen forskjell på laksen som var fôret på algeolje mot fisk som har gått på tradisjonelt fôr. 

- Jeg synes det er kult at Lingalaks går foran som et godt eksempel i næringen, og vil bruke et fôr som tar vare på hele verdikjeden.

Rik på EPA og DHA

Veramaris er et nederlandsk joint venture mellom DSM og Evonik. Veramaris er et resultat av tett dialog mellom de ulike aktørene langs næringskjeden i oppdrettsnæringen. Fra fôrprodusenter og oppdrettere til forhandlere og frivillige organisasjoner.

Administrerende direktør i Veramaris, Karim Kurmaly, forteller til Kyst.no at algeoljen er en ny innovasjon som gir bedre og mer bærekraftig havbruk.

Administrerende direktør i Veramaris, Karim Kurmaly mener Norge er langt fremme når det gjelder fôr, lusebekjempelse og mener alles øyne er rettet mot oss. Foto: Ole Andreas Drønen/Kyst.no.

- Algeoljen er rik på begge de essensielle omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Vi skjønte raskt at det var viktig at hele verdikjeden pratet sammen når vi skulle utvikle produktet. Bare gjennom samarbeid kunne vi endre gjeldende praksis, sier administrerende direktør i Veramaris, Karim Kurmaly.

Algeoljen til Veramaris er den eneste kommersielle kilden til omega-3 fettsyrene EPA og DHA som ikke kommer fra fisk. Produsert på land ved gjæring av naturlige marine alger, er algeoljen ren og fri for miljøgifter fra havet. Oljen er stabilisert av naturlige antioksidanter, og er unntatt Ethoxyquin. Et tonn algeolje tilsvarer samme omega-3 innholdet som 60 tonn villfisk.