Øyvind Hilmarsen, senior forretningsutvikler Havbruksavdelingen SINTEF Ocean, prosjektleder for SecureFeed. Foto: SINTEF Ocean
Øyvind Hilmarsen, senior forretningsutvikler Havbruksavdelingen SINTEF Ocean, prosjektleder for SecureFeed. Foto: SINTEF Ocean

Vil bruke slam som fôrråvare

FHF har bevilget 10 millioner til prosjektet SecureFeed, som skal se på mulighetene for å benytte fiskegjødsel som fôringrediens.

Publisert

Bakgrunnen er at man ønsker å kunne bruke organisk materiale i utslipp fra lakseproduksjon på en mer bærekraftig måte, f.eks. til produksjon av fôrråvarer til marine og terrestriske organismer.

Prosjektleder Øyvind Hilmarsen i SINTEF Ocean forteller til Kyst.no at formålet med SecureFeed er å undersøke behov for og dokumentere tiltak som gjør at slik bruk er biosikker, dvs. at man ikke risikerer å spre smitte eller giftige forbindelser. 

Fiskegjødslet består av avføring fra fisken og fôrspill, og inneholder verdifulle næringsstoffer. Dette går i dag hovedsakelig til biogass- og gjødselproduksjon. For oppdretter utgjør avhending av slam fortsatt en kostnad, knyttet til prosessering og tørking av slam på anlegg og frakt til videre utnyttelse. Forsøk foretatt med bruk av fiskeslam som fôr for organismer som svart soldatfluelarve og børstemark har imidlertid vist gode resultater, og slike organismer som befinner seg lavt i næringskjeden kan være godt egnet som fôringrediens høyere opp i kjeden. 

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.

Kyst.no Pluss Personlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

199,-

per måned

KJØP

Kyst.no Pluss Årlig

Du får: Kyst.no Pluss-saker

2189,-

per år

KJØP

Kyst.no Pluss bedrift

Administrer flere abonnement på ett sted og betal med faktura.

2189,-

per år

KJØP