
Gir 218 millioner til bærekraftig fôr og dyrevelferd
19 forskningsprosjekter får støtte til å fremme bærekraftig fôr og bedre dyrevelferd.
– Forskning er viktig for både matsikkerhet og dyrevelferd. Vi har sterke kunnskapsmiljøer i Norge som med næringsutøvere som anvender kunnskapen, bidrar til trygghet for folk og verdiskaping fra naturressurserne våre, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
– Det er svært gledelig å se at våre fremragende forskningsmiljøer forsker enda mer på dyrevelferd og bærekraftig fôr. Dette vil bidra til en mer bærekraftig mat- og fôrproduksjon, og jeg ser frem til å følge prosjektene og resultatene de skaper, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Prosjektene
- Havforskningsinstituttet får 12 millioner kroner for å forske på hvordan man kan forhindre bifangst av nise ved garnfiske. Nise er en av de vanligste hvalartene langs norskekysten. Hvert år setter mange niser seg fast i fiskegarn og dør. Dette kan reduseres ved å bruke pingere, små enheter som festes på garnet og sender ut lydsignaler som nisene oppfatter og gjør at de kan styre unna garnet.
- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet får 10 millioner kroner til å utforske hvordan helse, velvære og melkeproduksjonen påvirkes kyr og kalv for mer tid sammen. Kunnskap kan bidra til omstilling av praksisen innen melkeproduksjon og fremme mer ku-kalv kontakt.
- Nofima får 9,5 millioner kroner for å utvikle bildeteknologi for bedre velferd i fiskeoppdrett. Prosjektet skal teste ut avansert kamerateknologi for å overvåke velferden til laks mens den svømmer fritt under vann. Ved å utvikle metodikk for å bruke denne teknologien håper forskerne å få bedre målinger av fiskevelferd i merdene. Da kan det bli lettere for fiskeoppdretterne å vite hva fisken trenger.
Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag som dreier seg om bærekraftig fôr. Målet er at innen 2034 skal alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslipp i matsystemene. Syv prosjekter får støtte til forskning på bærekraftige fôrråvarer til oppdrettsfisk og husdyr. Blant annet:
- NMBU får 12 millioner kroner for å forske på hvordan man kan omdanne fjørfefjær til lettfordøyelig protein til bruk i fôr. Dette gir høy næringsverdi og er mer miljøvennlig enn tradisjonelle prosesser. Prosjektet kombinerer teknologiutvikling, oppskalering og fokus på matsikkerhet og regelverk.
- NMBU får også 12 millioner til et prosjekt der målet er å utvikle metoder for produksjon av proteinrik mikrobiell biomasse fra metanol kan bli et alternativ til importert fôrråstoff. Målet er å bruke enkeltcelleprotein i fôr til laks og kylling kan være et alternativ til importert fôrråstoff. Dette kan redusere presset på marine og landbaserte ressurser og bidra til mer bærekraftig fôrproduksjon.
– Vi trenger mer forskning for å redusere klimagassutslipp, styrke konkurransekraften og sørge for trygghet i en stadig mer urolig verden, ikke minst gjelder dette forskning for bærekraftige og sikker mat- og fôrproduksjon. Jeg ser frem til å følge prosjektene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Organisasjon | Prosjekttittel | Bevilget beløp inntil (NOK) | Fylkeskommune |
---|---|---|---|
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) | Efficient bioconversion of poultry feather into highly digestible protein products for fish and animal feed | 12 000 000 | Akershus/Ås |
FAKULTET FOR REALFAG OG TEKNOLOGI, NMBU | Sustainable Protein-Feed Production From & for Aquaculture | 12 000 000 | Akershus/Ås |
NOFIMA AS | Harnessing innovative sustainable oil alternatives to traditional fish oil, ensuring uncompromised salmon health and fillet quality | 12 000 000 | Troms/Tromsø |
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) | Production of microbial protein from methanol as feed | 12 000 000 | Akershus/Ås |
HAVFORSKNINGSINSTITUTTET | Upcycling fish sludge to sustainable feed material: From environmental waste problems to sustainable feed solutions (Up-Sludged) | 24 917 000 | Vestland/Bergen |
SINTEF AS | Better yeast based protein through strain development | 10 000 000 | Trøndelag/Trondheim |
SINTEF OCEAN AS | Understanding consumers’ perceptions of sustainable feed raw materials in Norwegian salmon aquaculture | 6 483 000 | Trøndelag/Trondheim |
Nofima AS | Sustainable and ethical fishing, processing, and marketing of Atlantic cod | 12 000 000 | Troms/Tromsø |
Havforskningsinstituttet | EchoGuard: protecting porpoises | 11 999 000 | Vestland/Bergen |
Universitetet i Bergen | Renibacteriun salmoniarum: detecting and preventing vertical transmission in salmon | 11 994 000 | Vestland/Bergen |
Universitetet i Bergen | Nanotechnology to improve mucosal nucleic acid-based vaccine responses against salmon louse | 12 000 000 | Vestland/Bergen |
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) | SalmoPro: Unlocking mechanisms of alternative protein utilization in salmon for improved health and efficiency | 11 990 000 | Akershus/Ås |
NOFIMA AS | Aquaculture In-situ Multispectral Imaging for Salmon Welfare | 9 585 000 | Troms/Tromsø |
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) | CONNECTIONS – Impact of bonding time on welfare and productivity of cow and calf | 10 000 000 | Akershus/Ås |
NMBU Veterinærhøgskolen | Contributions to Animal Welfare in Pig Production: Developing and employing Diagnostic Tools for investigations of Lameness Pathogens | 11 217 000 | Akershus/Ås |
NORGES MILJØ- OG BIOVITENSKAPELIGE UNIVERSITET (NMBU) | Enhancing Gut Health and Welfare of Finishing Pigs: The Role of Physical Activity and Inclusion of Hay in the Diet | 12 000 000 | Akershus/Ås |