- Oppsigelser av handelsavtaler kan være bra for Norge

Professor ved Universitetet i Florida, Frank Asche peker både på mulige trusler og muligheter ved Trumps inntreden i Det hvite hus. - Om frihandelsavtaler som gir norske konkurrenter en fordel sies opp, så er dette i utgangspunktet fordelaktig for Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Donald Trump har gjennom valgkampen tatt til orde for å si opp handelsavtaler og stoppe eksisterende avtaleprosesser.

Ettersom lakseeksporten til USA de siste årene har blitt betydelig er det også knyttet usikkerhet til hva dette vil kunne ha  si for den.

- Det er vanskelig å si så mye, siden ingen vet hvilke av tiltakene han har sagt noe om som han vil gjennomføre, kommenterer professor ved universitetet i en av vippestatene som gikk Trumps vei, nemlig Florida.

Les også: Trumps seier kan ha store konsekvenser for lakseoppdrettere

Les også: Sandberg tar Trumpseieren med ro

Det er ventet at forhandlingene om frihandelsavtalen mellom EU og USA - Transatlantic Trade and Investment Partnership (TIPP) - vil bli lagt på is. Det er ikke nødvendigvis negativt for Norge.

Heller ikke at Trump har lovet å si opp frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership) som både Chile og USA er en del av.

- Om frihandelsavtaler som gir norske konkurrenter en fordel sies opp, så er dette i utgangspunktet fordelaktig for Norge, og det vil også være fordelaktig for Norge at TTIP nå vel får dødsstøtet, siden vi ikke var med, påpeker Asche.

Les også: Presidentvalget svekker kronen – gunstig for oppdretterne 

Men det er en bakside av denne medaljen også.

- På den annen side, hvis mange handelsavtaler sies opp så vil den totale handelen og økonomiske veksten i verden bremse opp, og det er heller ikke norsk næring tjent med, sier professoren til kyst.no.