Laksedisk i Frankrike. Foto: Saveurs de Norvège.

Laks fra Bømlo bidrar til franske koronareddere i Alsace

Helgen 6.-7.juni arrangeres et virtuelt gateløp i Alsace til inntekt for franske ambulanse- og helsearbeidere. Norsk laks fra Bømlo bidrar med fem Euro per deltaker fra sitt eget lag av distributører, kokker, butikkansatte og andre elskere av Bömlolaks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er det norsk-franske selskapet Saveurs de Norvège som har fått i gang prosjektet til inntekt for ambulanse-og helsepersonalet i Alsace.

I en pressemelding opplyser de at den helgen organiseres det en solidarisk 5 km «Alsace Solidarité Run», det er et virtuelt løp, det vil si at alle kan delta hvor de er i verden og får utdelt en kode som registrerer tid på telefonen (men det viktigste er å delta).

Eidis Biehler driver firmaet Saveurs de Norvège som har kontor i Strasbourg (Alsace) og har tatt initiativet til å sette opp et eget lag til et virtuelt gate-/ terrengeløp til inntekt for helsepersonalet i Alsace og Bömlo laks er med og bidrar. Saveurs de Norvège kommersialiserer Bömlo og Salma laks samt fenalår og Glitne kveite i Alsace og andre områder i Frankrike.

Saveurs de Norvège stiller med eget lag som rekrutteres fra ansatte i butikk, kokker, grossister og andre elskere av Bömlo laks, fenalår og andre gode norske produkter. Fra Bremnes Seashore stiller over 30 personer, totalt blir det cirka 120 personer på laget.

Donerer fem euro

Ansatte hos Bremnes Seashore på Bømlo tar dermed joggeskoene fatt for å støtte opp om arbeidet helsepersonalet har gjort under koronakrisen i Alsace (Frankrike). Alsace er den regionen i Frankrike som ble mest rammet av koronaviruset med over 1400 døde (ifht folketallet ville det tilsvart drøyt 400 i Hordaland fylke). 20 % av Bömlo laksen som selger i Frankrike, går til Alsace. Området er også storspisere av Salmalaks.

- For hver deltaker gir vi 5 euros til ambulanse-og helsepersonalets organisasjon. Vi håper å samle et stort lag, både fra Norge, store deler av Frankrike og kanskje andre deler av verden, som løper eller går for Alsace i kampen mot Corona. Så håper vi folk tar foto og viser engasjement mens de er ute – og etterpå blir det diplom og virtuelle medaljer på mail fra arrangøren, forteller Eidis W. Biehler fra Saveurs de Norvège.

Løper og samler inn penger for en god sak. Foto: Saveurs de Norvège

Ser langsiktig

Saveurs de Norvège er et lite fransk firma spesialisert i norsk høykvalitetsprodukter på det franske markedet. De siste syv årene har de to norske damene Tone Flisnes Allibe og Eidis Wejset Biehler, jobbet intenst med å få laks fra Bömlo til å bli en merkevaren i det franske gastronomiske miljøet. Det var de på god vei til å klare og når koronakrisen traff franske restauranter var det mange av dem som ikke bare brukte laks fra Bömlo, men også satt navnet på menyene sine «Saumon de l’île Bömlo», opplyser selsapet.

Med restauranter som var stengte, begrenset logistikk og med flere stengte grossister ble det utfordrende for damene i Saveurs de Norvège.

- Vi bestemte oss raskt for at vi måtte prøve å se langsiktig og heller se hva vi kunne bidra på helsesiden i første omgang. Vi har bidratt med 800 kg Bömlolaks til måltider for ambulansepersonalet. Når en stjernekokken Julien Binz tok initiativet til skikkelig middag for leger, sykepleiere og alle andre som hadde jobbet på feltsykehuset i Mulhouse var det også naturlig å tilby laksen vår, forteller Tone Flisnes Allibe  og fortsetter:

- Vi har også tatt frem symaskinen siden det er mangel på smittvernsutstyr, vi har sydd 60 smittefrakker og over 100 masker. Maskene planlegger vi å fortsette med, personalet i butikken liker dem godt fordi de har Bömlo laks logo på. Dette er den ny måten å markedsføre på, sier hun.

Olav Svendsen, hovedeier og konsernsjef i  Bremnes Seashore som produserer Bömlo laks, har hele tiden vært positiv til å bidra litt for å hjelpe den hardt rammede Alsace regionen.

- For Bremnes Seashore har det alltid vært viktig å gi noe tilbake til lokalsamfunnet vårt og derfor er vi sterkt engasjert lokalt og bidrar både til idretts- og kultur i de områdene vi har oppdrett og produksjon. Den ånden fører Saveurs de Norvège videre ut i markedet og vi er glade for å ha bidratt med gratis laks og jeg skal selvfølgelig være med å løpe, sier han.