Fransk produsent lanserer vegansk

Lanserer vegansk "røykelaks"

Norsk oppdrettslaks får en ny konkurent i butikkhyllene i Frankrike. Nå kommer nemlig vegansk “røykelaks”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Franske forskere har i over to år med å fremstille en «røykelaks» for veganere. Nå lanseres den av et selskap under etablering fra Bordeux.

«Røykelaksen» er laget av en plantebasert deig som både skal ha utseende, smak og tekstur som røkt laks, uten at det finnes et spor av laks i den.

Hovedingrediensen er mikroalgen Odontella aurita. I dag er denne algen ifølge francetvinfo.fr, den eneste marine mikroalgen som er godkjent til konsum. Algen skal være rik på jod, omega-3, aminosyrer og proteiner.

Algene dyrkes frem i store bassenger i Frankrike, og produksjonstiden sammenlignet med oppdrettslaks er også betydelig kortere. Det skal nemlig bare ta 15 dager å produsere en kilo mikroalger, og etter det tar det tre timer å lage produktet.

Frankrike konsumerer cirka 40.000 tonn ordinær røykelaks per år.

- Konkurransesituasjonen drar seg til i verdens største konsummarked for røykelaks (40K kg/år). 5% av Franskmenn er vegetarianere eller veganere , og 50% sier de ønsker å spise mer plantebasert kost. I denne konteksten er det i økende grad viktig å forsikre konsumentene om at akvakultur kan være både miljøvennlig og sikre god dyrevelferd, skriver Maria de Perlinghi som er Norges Sjømatråd sin utsending i Frankrike på LinkedIn. 

Kiloprisen på “laksen” er satt til mellom 60 og 65 Euro.

Video fra hvordan de fremstiller laksen kan ses her.